Könyvajánló: Egy tanárból lett üzletasszony története

0
244

A tanulóink elégedettségében találtam meg a biztonságot” – mondja Sipos Etelka a Mátrix Suli tulajdonosa abban az interjúkötetben, ami az iskolája/iskolái megalapításának a 25. évfordulója alkalmából jelent meg néhány napja.

Egy tanárból lett üzletasszony története” egy 63 éves, 17 évig állami iskolákban pedagógusként dolgozó matek és informatika (!) szakos tanárnő szemszögéből, aki a 90′-es évek elején talált egy piaci rést az oktatási rendszeren belül, amire alapozva magánúton hirdetett meg számítógépes képzést. A Mátrix Cégcsoport napjainkig több mint 40 ezer felnőtt kezébe adott OKJ-s szakmát, néhány éve pedig (egyelőre?) három általános iskolát indított, az egyiket itt Budaörsön, továbbá tervben van bölcsőde, óvoda és technikum. Ezekben a „közös nevező” – fejti ki a könyvben Sipos Etelka – „a Mátrix standardok”. Amelyek a leginkább talán – legalábbis a kérdező szerint – a skandináv oktatási szemléletre hasonlítanak, vagyis, hogy a diákok bizalommal fordulhatnak a tanárokhoz. Ám mégsem ugyanazok, mert mi itt élünk Magyarországon, más környezetben, más kulturális háttérrel.

A riporter személye nem derül ki a könyv impresszumából sem, ami abból a szempontból zavaró, hogy a kérdésekben róla is megtudunk egy-két apróságot. De persze nem ő a fontos, mivel a szerepe nem több, mint Sipos Etelka életútján gördülékenyen és olvasmányosan végigvezetni az olvasót a fotókkal együtt 162 oldalon. S ha lapunk olvasói esetleg nemcsak arra kíváncsiak, hogy miként lesz egy szegény család kislánya milliárdos, hanem hogy szó esik-e az irigykedő ellenlábasokról és a budaörsi suli helyi vezetőjének fél évvel ezelőtti, az országos sajtóban is teret kapott botrányos távozásáról is: igen.

(Bővebben: http://matrixsuli.hu/matrixoktatas.hu)

Kapcsolódó cikkünk: Születésnapi buli a Mátrixban szeptember 16-án – meghívó – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here