Ortopédiai nagyműtétek Budaörsön

0
277

Késlekedés nélkül szabadulni a fájdalomtól

Másfél év telt el azóta, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központ ortopédiai fekvőbetegosztály üzemeltetésére kapott engedélyt. Az intézmény 2023 első félévében több tucat térd- és csípőprotézis-beültetést hajtott végre világszínvonalon.

A nyári szünetet követően augusztus végén újraindult a műtéti tevékenység a Budaörsi Egészségügyi Központban. Nappali (egynapos) sebészet keretében – a rendelkezésre álló közfinanszírozott kvótát teljes egészében kihasználva, illetve azon felül magánellátásban is – tíz szakmában operálnak az intézmény orvosai. 2022 tavaszán a sebészeti részleg 15 ágyas ortopédiai fekvőbetegosztály üzemeltetésére kapott engedélyt, ami a gyakorlatban térd- és csípő-, ritkábban vállprotézisek beültetését jelenti. Jóllehet ezeket a nagyműtéteket a NEAK nem támogatja, az összeszokott teameknek, a jó műszerezettségnek, a szállodai körülményeknek, összességében a kiváló betegbiztonsági és gyógyulási mutatóknak köszönhetően piaci alapon is van kereslet irántuk.

Térdprotézis

A mesterséges térdízület, vagyis térdprotézis beültetését általában ízületi kopás teszi szükségessé. Ez legtöbbször a páciens életkorából és életmódjából adódó elhasználódás, azaz időskori kopás, de lehet ízületi ficam, gyulladásos vagy daganatos betegség, esetleg baleseti elváltozás vagy sportsérülés folyománya is. Ha a térdízületet borító porc valamilyen okból elkopik, illetve a kopás mértéke eléri a kritikus szintet, a beteg nagy fájdalmat tapasztal, hiszen mozgás közben csont súrlódik csonttal.

Páciens és orvosa alapos kivizsgálás után akkor dönt a protézisbeültetés mellett, ha a konzervatív terápiáktól – életmódváltás, gyógyszerek és gyógyhatású készítmények szedése, gyógytorna stb. – már nem várható érdemi javulás. A modern térdízületi protézisek tartós megoldást kínálnak az előrehaladott ízületi kopástól szenvedő páciensek számára: a fájdalmak csökkennek, sokszor megszűnnek, az egészséges mozgás gyakorlatilag maradéktalanul helyreállhat.

Művi csípő

Csípőprotézis beültetésére tipikusan akkor van szükség, ha a csípőízület kopása előrehaladott, a páciens mozgása beszűkül, fájdalmai más módon – az életmód megváltoztatásával, tornával, konzervatív gyógymódokkal – nem szüntethetőek meg. Az ízületi porckopás (artrózis) a tudomány jelenlegi állása szerint visszafordíthatatlan folyamat, ami az öregedés következtében magától, normál terhelés mellett is kialakul, máskor gyulladásos vagy tumoros, esetleg anyagcsere-betegség vagy valamilyen trauma súlyosbítja.

A csípőműtétek területén az utóbbi évtizedekben a hagyományos és az oldalsó feltárásos beavatkozások mellett előtérbe került az ún. elülső feltárásos minimálinvazív technika. Ez azt jelenti, hogy a sebész az implantátumot a lehető legkisebb bemetszéssel, az izmok eltolásával (átvágás nélkül), a mozgatóidegeket megkímélve helyezi be.

Mesterséges vállízület

A vállban a felkar-, a lapocka- és a kulcscsont porcos felszíne kis felületen találkozik, miközben az ízület mozgástartománya és igénybevétele rendkívül nagy. Mindez oda vezet, hogy a vállízület életünk folyamán folyamatosan jelentős terhelést kap, kopik, a vállízületet borító ínak együttese, az ún. rotátorköpeny elhasználódik, begyulladhat, sérülések érhetik. Az ízületi csontfelszínek kopása idővel erős krónikus fájdalmat okoz, amivel szemben a konzervatív kezelések – fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentők szedése, fizikoterápia – már nem vezetnek kielégítő eredményre.

A vállízület tökéletes helyreállítása nehéz feladat, de a megfelelő protézis kiválasztásával, a korszerű műtéti technikák alkalmazásával és szakszerű, következetes, a páciens együttműködésére építő rehabilitációval a fájdalommentesség elérésén túl a mozgásfunkciók többsége helyreállítható, és az eredeti mozgásterjedelem, ha teljesen nem érhető is el, megközelíthető.

Műtét várakozás nélkül, gyorsabb felépülés

A budaörsi sebészeti szakrendelésen a páciens a lehető legrövidebb idő alatt diagnózist kap, és ha a konzervatív terápia nem segít – vagyis ha igazoltan a protézisbeültetés a legjobb megoldás –, gyorsan bekerül a műtéti programba, késlekedés nélkül szabadulhat a fájdalomtól. Majzik Ernő és kollégái olyan Magyarországon ritkaságnak vagy unikumnak számító műtéti módszereket alkalmaznak – ilyen például a térdprotézis-beültetés során alkalmazott all-inside technika –, amelyek gyorsabb felépülést tesznek lehetővé: a páciens a beültetett mesterséges ízület segítségével a lehető leghamarabb visszatérhet normál életviteléhez.

Névjegy

Dr. Majzik Ernő ortopéd traumatológus szakorvos, sportsebész 2021 óta a Budaörsi Egészségügyi Központ orvosigazgatója. Szakterületei a térd, a boka, a váll és a könyök sérüléseinek rekonstrukciója, valamint a degeneratív elváltozások gyógyítása. Sportsebészként, két évtizedes kórházi ortopéd traumatológiai tapasztalattal a háta mögött azt tűzte ki célul, hogy a budaörsi sebészetet – a hazai multidiszciplináris egynapos sebészet úttörő intézményét – Magyarország vezető ortopéd protetikai ellátóhelyévé teszi.

Bővebben:

A budaörsi ortopéd protetikai műtétekről és egynapos sebészeti beavatkozásokról részletesebben a Budaörsi Egészségügyi Központ honlapján, illetve e-mailben az info@budaorsisebeszet.hu címen vagy telefonon a +36 70 668 0591-es számon lehet tájékozódni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here