Kőhegyi búcsú (majdnem) Kisasszony napján

0
599

Idén is megrendezte a budaörsi katolikus egyház a kőhegyi búcsút, a koronavírusos megbetegedések emelkedő számának ellenére. De tette ezt a szabad ég alatt, a tágas területen könnyen betarthatók voltak a biztonsági előírások, a székeket is szellősebben rendezték el, a barlang nyitott kapuin pedig szájmaszkban léphettek be a látogatók. Elmaradt azonban a Templom térről a hegyre felvezető menet, a szokásos kirakodóvásár, illetve a közös bográcsozás.

Régi, százéves hagyományt élesztettek fel 2014-ben a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány munkatársai, amikor ünnepi szentmisével emlékeztek meg a Kőhegyi Kápolnához kapcsolódó egykori búcsúra. Az idén szeptember 12-ére szólt a meghívó.

Így ma délelőtt 10 órakor Varga János plébános köszöntötte az egybegyűlteket a Szeplőtelen Fogantatás kápolnánál a Kőhegyen, és örvendezett azon, hogy a járvány ellenére sokan eljöttek az ünnepi szentmisére, a kápolna búcsújára, melyet minden évben Kisasszony napjához, szeptember 8-hoz legközelebb eső szombaton tartanak.

Az evangéliumot Márió atya olvasta fel Szent Máté könyvéből, Jézus Krisztus születéséről, illetve a szeplőtelen fogantatásról, Szűz Máriáról és jegyesének, Józsefnek a döntéséről.

Az ünnepi szentmisét Dobszay Benedek ferences atya celebrálta, aki évekkel ezelőtt provinciálisa volt a magyarországi ferences rendnek. Prédikációjában bemutatta, miért példakép számunkra a Szűzanya, s hogy neki meg a többi szenteknek a közbenjáró szerepe, miért fontos. A közbenjárással kapcsolatban gyakorlati útmutatót is szolgáltatott: „Mi is ebben a világban arra vagyunk meghívva, hogy járjunk közben egymásért, hogy imádkozzunk egymásért, hogy higgyünk annak erejében, hogyha egy-egy nehéz helyzetben lévő emberért összefogunk és imádkozunk, akkor annak igenis gyümölcsöző hatása van.”

Ezen kívül arra mutatott rá, hogy a Szűz Mária ünnepeken – és a többi szentek ünnepein – elsősorban nem a szenteket, hanem a cselekedeteik mögött álló Úristen működését ünnepeljük. Továbbá, Szent József példáján keresztül ismertette, mi az igaz ember ismérve. Minden embernek vannak érzései, érzelmei, de nem mehetünk csak úgy kontrollálatlanul ezek után, az eszünket is használnunk kell. Ha Szent József az első érzése után megy, akkor lehet, hogy hozott volna egy emberileg alátámasztható döntést, de az nem az isteni igazság szerinti döntés lett volna. Azért igaz ember ő, mert hallgatott arra a kívülről érkező igazságra, amihez végül neki is hozzá kellett alakítania az életét. „A mai világban ebben nagyon-nagyon fejlődnünk kell. Fedezzük fel őszintén, ami a szívünkben van, de használjuk az eszünket! Az igaz embernek tudnia kell, hogy életét nem szabhatja a saját belső érzésvilágához minden esetben, hanem meg kell ismernie azt az igazságot, amiről nem ő dönti el, igaz vagy hamis, az rajta kívül áll, s ahhoz kell szabnia életét.”

A járványhelyzetre való tekintettel ezúttal nem volt evés-ivás a helyszínen, de a barlangot kinyitották, így aki szerette volna, megnézhette belülről.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/szakralis-barlangtura-es-a-vilag-elso-szeplotelen-fogantatas-kapolna/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here