Kicsit más volt az idei szüret a Csiki Pihenőkertben, mint a korábbiak

0
99

A 2010 tavaszán kialakított „Európa–kertben” idén is szombaton volt a szüret, de kevesebb messziről jött vendéggel, és a visszatérők kiegészültek a közelmúltban újjáalakult, ötéves budaörsi Horizont LIONS Klub és a Budapest Széchenyi LIONS Klub 8 lelkes csapatával. Továbbá mivel az időjárás miatt ebben az évben országszerte mindenhol kevesebb szőlő termett, a szüret keretében jutott idő és munkaerő a fából készült táblák és a kerítés felújítására is.

Az „Európa–kert”-ben a helyi hagyományos sváb szőlőfajták mellé a testvérvárosainkból származó szőlőtőkéket ültették el több mint tíz évvel ezelőtt – emlékeztetett rá a pihenőkert vezetője Mester Edit. A Bretzfeldből, Kisújfaluból, Magyarkanizsáról és Pulából származó tőkék terméséből minden ősszel közös bort készítenek, amelyet „Csiki Vino” névre kereszteltek el. Vannak évjáratok, amelyek a borászok szerint is finomak, és vannak, amelyek kevésbé. Mindenesetre az idei is ugyanúgy készül, mint korábban: a szorgos kezek leszedték a szőlőt a tőkéről, és préselés előtt a régi hagyomány szerinti szőlőtaposás sem maradt el, igaz, a higiénia okán már nem mezítláb, hanem tiszta gumicsizmában.

A szüret és a felújítási munka után a LIONS-nak köszönhetően finom szarvaspörkölttel zárult a nap, ami a hatalmas adag ellenére olyan jól sikerült, hogy a bogrács alját is kikaparták – ezt már a budaörsi szervezet vezetője Kutsch Zoltán osztotta meg velünk. Hozzátéve, hogy Horizont LC együttműködési megállapodást írt alá a Csiki Pihenőkerttel, és a bejáratnál tábla hirdeti tegnaptól, hogy a klub támogatja a Csikit.

Tavalyi beszámolónk:

https://budaorsinaplo.hu/budaors-es-kisujfalu-25-eve-testvervarosok/

És még például itt is erről írtunk:

https://budaorsinaplo.hu/szureteloktol-volt-hangos-a-csiki-pihenokert/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here