Szüretelőktől volt hangos a Csiki Pihenőkert

0
1172

Szombat délelőtt a kilencedik szüreti mulatságra került sor a Csiki Pihenőkertben. A 2010 tavaszán kialakított „Európa–kertben” a helyi hagyományos sváb szőlőfajták mellé a testvérvárosainkból származó szőlőtőkéket ültették el.

Az együttműködést szimbolizáló kezdeményezés a civil szervezetek és önkormányzati képviselők részvételével sikeresnek bizonyult az elmúlt évek során. A Bretzfeldből, Kisújfaluból, Magyarkanizsáról és Pulából származó tőkék mára  termőre fordultak és a budaörsiek és a testvérvárosobkól érkező vendégek minden ősszel közös bort készítenek belőlük, amelyet „Csiki Vino” névre kereszteltek el.

A kicsit borongós idő ellenére idén sok család érkezett a szüretre, ahol Bíró Gyula alpolgármester úr köszöntötte a vendégeket, visszatekintve az előző évekre. A Kisújfaluból és Pulából érkezett csoportok hagyományos helyi ételeket és italokat hoztak, szüreti fonott kalácsot, isztriai halpástétomot és olajbogyót, házi pálinkákat és gyümölcsöket. Az ismerkedés és falatozás után  vette kezdetét a szőlőszedés és a hagyomány szerinti taposás. A gyerekek nagyon élvezték a gumicsizmában való cuppogást a nagy kádban. Az apukák pedig  kipróbálhatták a préselést, amíg az anyukák lepényt sütöttek a kemencében. Ebédre gulyáslevessel várták a szervezők a vendégeket.

Jó hangulatban telt az idei szüret és délre még a nap is kisütött a mulatozók kedvéért.

Szerző: M. E.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here