35. évfordulóját ünnepelte a Lyra dalkör

0
1269

Újra megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelte szombat délután a Lyra dalkör a budaörsi művelődési házban, és várakozáson felüli színvonalas műsort láthattunk.

Vitán felül áll, hogy Budaörs városának legnagyobb hagyományokkal rendelkező civilszervezete a Lyra dalkör” – mondta köszöntőjében Wittinghof Tamás polgármester. „Hiszen több helytörténeti forrás is igazolja mindazt, amiről egyébként Matyi bácsi (néhai Szakály Mátyás, egykori karvezető) is beszélt (az itt levetített videóban), hogy már az 1930-as években működött hasonló néven dalkör a településünkön. Vagyis a 35 évvel ezelőtti újjáalakítás csupán e kényszerűen megtört hagyományt élesztette újjá. Ez még jóval a rendszerváltás előtt történt, amikor egyáltalán nem volt természetes, hogy valakik felvállalják a német nemzetiségi gyökereiket.

A Lyra dalkör német hagyomány őrző alapítói azonban, dacolva a korszellemmel, megtették ezt a fontos és jelentős lépést.” Majd a polgármester kiemelte, hogy ezek az emberek milyen sokat tettek az elűzöttek és az óhazában maradtak közötti kapcsolatok ápolásáért, és hosszabban megemlékezett a mára legendává vált Szakály Mátyásról, akit az egész város ismert és szeretett.

„Szerencsére méltó követői akadtak, Komjádiné Udvarnoki Margit és Németh Magdolna személyében, akik képesek voltak megőrizni a folytonosságot és egyben tartani a közösséget” – folytatta a polgármester. Majd őket is méltatta és hangsúlyozta a kórus minden tagjának a sokoldalúságát, illetve aláhúzta meghatározó szerepüket a város kulturális életében, és végül jó egészséget kívánt mindenkinek.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője először németül köszöntötte a jelenlévőket, majd áttért magyarra, egy kedves történettel emlékezve meg Matyi bácsiról, aki egyszer rajtakapta a még kiskamasz Imrét, hogy dohányzik. Tanára elől a kabátja zsebébe dugta az égő cigarettát, ami ki is égette azt. S pár óra múlva, amikor újra rágyújtott, megint belefutott Matyi bácsiba, ezért most a másik zsebébe dugta az égő cigarettát. „Mind a kettő kiégett, és Matyi bácsi volt az, aki még akkor is nevelni tudott, amikor nem is tudott róla. (…) De én utána hetekig nem tudtam aludni. (…)” És Matyi bácsi az, akiknek köszönhető, hogy a kisrégióban szinte minden településen német nemzetiségi egyesületek jöttek létre és gyűjtötték össze a régen itt élő németek énekeit – mondta még a politikus. S megköszönte a Lyra dalkör részvételét a Budaörsi Passióban.

Mint a bevezetőben említettük, nagyon színvonalas volt az ünnepi műsor. Természetesen hallhattuk a mai Lyra dalkört is énekelni, továbbá láttunk táncolni a német nemzetiségi iskolákból gyerekeket és fellépett a szekszárdi kórus, akik igen magasra tették a lécet ebben a műfajban. Mint kiderült, olyan dalokat is előadtak, amelyeket még a lyrások sem ismertek, illetve ha a dallam ismerős is volt, teljesen más szöveggel szerepelt a budaörsiek gyűjteményében.

Jó hír, hogy a szekszárdiak – akik a virág mellé a híres szekszárdi borból is hoztak kóstolót – meghívták a Lyra dalkört a jövő őszi, szekszárdi szüreti napokra – ahol mintegy 70 ezer ember szokott megfordulni – tervezett német nyelvű kórustalálkozóra. A szekszárdi kórus akkor ünnepli majd a megalakulásának a 40. évfordulóját.

Sok-sok további köszöntő hangzott még el, például a budaörsi Sapszon Ferenc kórus és a Heimatmuseum nevében. „A ti történelmetek a mi történelmünk” – mondta Gajdos-Frank Katalin a múzeum igazgatója. Az esemény csúcspontja természetesen az volt, amikor a Lyra a színpadon, a vendég fellépők pedig – a már említetteken kívül még a Werner Alajos (budaörsi templomi) kórus tagjai – már a közönség soraiban énekeltek együtt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here