Jó ötlet a garázsvásár, de vannak szabályai

0
8737

Bolhapiac vagy garázsvásár, a használt játékok, dísztárgyak, könyvek és ruhafélék olcsó adás-vételének megvan a maga hangulata…

Egy ismerősöm évtizedekig járta az ilyen vásárokat és olyan kincsekre lelt, mint József Attila sógorának, Makai Ödönnek a levelezése, vagy Gácsi Mihály eredeti rézkarca. Egy másik, antik tárgyakkal foglalkozó ismerősöm réz gyertyatartót, barokk asztalkát talált ilyen piacon. Ehhez persze megfelelő ismeretek kellenek, a képzőművészeti tudás mellett történelmi, irodalmi, hogy amikor a kezedbe kerül egy ilyen érték, felismerd, hogy mire bukkantál.

A Zichy major udvarán ma délelőtt a Húsznegyven egyesület tartott garázsvásárt, miután két hete elmosta őket az eső. Értéket itt nem találtunk, de kincseket igen, hiszen a 9 éves kislány kedvenc mesekönyv sorozatát egészítette ki, a13 éves fiú futball kártyákat, sapkákat, sőt sportcipőt talált, a 6 éves kisebbik legót, aminek majdnem minden darabja megvolt a dobozban. Egyik-másik gyerek, persze szülői segítséggel, alkudni is mert.

Elbeszélgetve az árusokkal: jó ötlet a garázsvásár, különösen, hogy Budaörsön megszűntek a korábban a nyugdíjas klubok illetve a közösségi ház által szervezett bolhapiacok. Találkoztunk olyan családdal, akik gyereknapon a Jókainál is ott voltak, és a jó tapasztalatok miatt jöttek el ide is. De olyan apukával és fiával is, akik most jöttek ilyenre először, mert költözködnek és úgy gondolták, hogy a kiselejtezett holmikból miért is ne jöhetne be egy kis – ahogy a férfi fogalmazott – „adómentes” zsebpénz.

De tényleg adómentes? Ez már itthon jutott csak eszembe, ezért gyorsan utánanéztem. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) tájékoztatása szerint a ház mellett, a garázsban, az udvaron, esetenként akár bent a házban, lakásban, eseti jelleggel működő bolhapiac valóban adómentesen működtethető, ha a magánszemélyek által így megszerzett jövedelem „az ingó vagyontárgyak átruházásából” az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot. Ha pedig a magánszemély bevétele az említett összeget meghaladja, akkor az elszámolható költségekkel csökkentett bevétel lesz a jövedelme (ami a 200 ezer forintot nem haladhatja meg), amelyet 15 százalékos adó (szja) terhel. A 600 ezer forint bevételbe (illetve a 200 forint jövedelembe) azonban nemcsak a garázsvásáron szerzett összeg számít bele, hanem az is, ha év közben például az interneten értékesíti valaki a megunt holmikat. Ezen összeghatárokon belül tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség és számla-, nyugtaadási és áfafizetési kötelezettség sem terheli az eladókat.

Mindezt figyelembe véve egy garázsvásáron nem ajánlott árulni: teljesen új dolgokat (ez felveti a kereskedelmi tevékenység, üzletszerűség gyanúját); az eladó által saját maga készített dolgokat, például kerámia, kézimunka, dísztárgy, mert azok is más adózási kategóriába tartoznak; és másoktól összegyűjtött, hagyatékból felvásárolt holmikat sem.

Ugyanakkor, ha már belemélyedünk a jogszabályokba: szavatossági felelősség a garázsvásárokon gazdát cserélt holmikra is fennáll, egészen pontosan „a magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok, vagyis a vásárlástól számított egy éven belül eladóként felelősséget kell vállalni az eladott termékekért”.  És független attól, hogy tudta-e az eladó, hogy hibás terméket adott el, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben.

Hogy mikor lesz a következő garázsvásár Budaörsön és hol, arról egyelőre nincs információnk, de figyelembe véve a fentieket, akár te magad is rendezhetsz egyet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here