Játék a fénnyel BUM-os módra

0
1356

Pénteken kora délután a„nyitott műhely” keretében bárki kipróbálhatta, hogy milyen olajjal vászonra festeni vagy fényképező gép nélkül fotózni, és sok más érdekességet is megmutattak az érdeklődőknek a Budaörsi Művészek Egyesülete (BUM) tagjai a Zichy majorban. Somogyi Ferenc szobrász például a kiállítótérben berendezett egy kis műteremsarkot, ahol a legújabb munkáján láthattuk dolgozni, illetve a faragóállványt és rajta a félkész domborművet, mellette az alapvető faragó szerszámokat, rajzokat, vázlatokat és egyéb olyan kellékeket, amelyek egy mű születéséhez kellenek. Főként iskolás csoportok jöttek el, de néhány vállalkozó kedvű felnőtt is.

Majd késő délután egy nagyon ötletes és nagyon egyedi kiállítással rukkoltak elő a BUM művészei. A fénnyel játszottak ötletelve és a közös kompozíciókba egészen hétköznapi eszközöket is beépítettek, mint egy ruhafogas, különféle szemüvegek, fémdarabok, „álomfogók”, fonott kosár, karácsonyi égősor, műanyag pókok vagy például törött üvegdarabok csengettyűre felaggatva.

A látványt pedig többek között az eredeti funkciójukat elveszített tárgyak különleges megvilágítása adta. Mint Török Czene István festőművész, a BUM egyik alapítója a május 4-i megnyitón elmondta: a fény az, ami születéskor sokkhatásként éri a csecsemőt, és ahova többek szerint halálunk után távozunk, de a kettő között is folyamatosan végig kíséri az életünket. Hol barátságosan, melegen, hol meg – gondoljunk csak az atomrobbanásra – pusztítóan hat az érzelmeinkre. A beszédet követően Gesztesi Katalin fotóművész tartott játékos tárlatvezetést. A kissé lesötétített térben minden installációt több szögből világított meg egy zseblámpával, és a kivetülő árnyékok újabb, látványos képeket rajzoltak a fehér falra. A „fényvarázslatot” Fojt Dániel fotóművész mozgó diavetítése zárta, amit saját és tanítványai munkáiból állított össze, hol egészen kézzel fogható, hol meg teljesen absztrakt képekből.

A Zichy major kisebb termében ezzel párhuzamosan rajzokat és festményeket láthatunk, Somogyi Ferenc, Molnar-Göb Zoltán, Páczelt Andrea, Mészáros Erzsébet, Mészáros Wiwien, Török-Czene István és Czene Ágnes munkáit.

A Fényvarázslat című kiállítás a Budaörs Fesztivál keretében nyílt meg és egy hétig látható.

Fojt Dániel további képei az eseményről:

     

A szintén a fesztivál keretében megnyílt kiállításokról cikkeink ITT és ITT.

A 21.Budaörs Fesztivál teljes programja ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here