Bálványos Huba Emlékkiállítás a városházán a fesztivál keretében

0
1196

„…köréje gyűlnek szelíden/ s nézik, nézik a csillagok…”

Ha Bálványos Hubáról beszélünk, akkor alapvetően az általa nyújtott személyiségemelő lehetőségekről beszélünk” – mondta egykori kollégájáról Bakos Tamás, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Vizuális Nevelés Tanszék vezetője, grafikusművész. A Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész munkásságát és szellemiségét idézi fel a kiállítás, melyet a Budaörs fesztivál keretében, közvetlenül annak hivatalos megnyitója előtt avattak május 3-án, csütörtökön a városháza aulájában, a Budaörs Fesztivál keretében. A kiállítást Bálványosné Máté Alice és Bálványos Péter rendezte.

A Budaörsi úton történt baleset miatt a kiállítást megnyitni hivatott dr. Bereczky Lóránd művészettörténész nem tudott eljönni az eseményre, hasonlóképpen Winkler Márta, a Kincskereső Iskola alapítója sem, ezért bő félórás késedelemmel kezdődött a megnyitó.

A meghívón szereplő visszaemlékezők közül rang és érkezési sorrendben hárman tartottak beszédet. Elsőként Bakos Tamás, aki azzal kezdte, hogy a kiállítás kettős jelentőségű, mert egyrészt szemlélteti Bálványos Huba grafikai tevékenységét, különösen a vegyes technikájú rajz és a litográfia területéről, másrészt bemutatja „milyen ember volt ő. Alapvetően úgy gondolom, kapu. A kapu számomra egy fontos, humán értékkel felruházott szimbólum. Röpke emberi létünknek szüksége van útmutatásokra, kapukra, amely személyekben valósul meg, akik elhivatottságszerűen vállalják fel a feladatot. Mikor kaput tárnak, emberséggel mutatnak a belépőnek új dimenziókat, amelyekben megújulhatnak, önmagukra találhatnak” – mondta Bakos. „Igen sokan fürdették meg arcukat abban a fényben, amely a kapu mögül tört elő, láthatták meg életük új lehetőségeit, pontosabban: láttatta meg Huba utat nyitva. Hiszen kiváló tanár volt, s ezt a pedagógiai, embernevelő folyamatot – amelyet ő műalkotásnak tekintett -, ugyanolyan fontosnak érezte, mint a képzőművészetet” – fejezte be a tanszékvezető.

A várakozás perceit megkönnyítette Sipos Petra és Sipos Boglárka  népdaléneklése, akik egyébként is szerepeltek a programban, de a kialakult helyzetben a tervezettnél több szerepet kaptak.

Dr. Siposné Tavaszi Virág, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyetemi tanársegédje is a művész pedagógusi oldaláról közelített személyes visszaemlékezésében: „Grafikai munkásságán túlmutatott magával ragadó személyisége, pedagógiai érzéke, közösségformáló ereje és mentori tevékenysége. Személyes példája segített eldönteni az itt, az egyetemen gyakran felvetődött kérdést: művészet vagy tanárság? Művésszé válni vagy tanárrá lenni? Alkotni vagy tanítani? Alkotással tanítani vagy tanítással alkotni?  A legkézenfekvőbb kérdés pedig mindig az volt: hogyan válhat a tanítás alkotássá? Talán hogyha követjük Bálványos Huba szemléletét és gyakorlatát, azt a művészeten is túlmutató pedagógiai hitvallást, amely a mai napig a tanszék alapjául szolgál. Elsősorban látni tanított. Az elkészült alkotásokban is a szemléletet kereste. Hogy ne csak nézzünk, lássunk is. Egyre többet, egyre differenciáltabban” – foglalta össze a hét éve elhunyt Bálványos Huba életének lényegét egykori tanítványa.

Számára minden és mindenki, egyszeri és megismételhetetlen fontos volt. Emlékszem, mennyire szívén viselte tanítványai munkáit, törekvéseit. Milyen szeretettel bátorította őket a folytatásra, egyengette pályájukat” – ezt már dr. Király Ágnes mondta, aki egy csodálatos Huba-barát megnevezéssel szerepelt a meghívón. „Képeinek fontos és visszatérő motivuma az angyal, mint isten és ember közötti közvetítő, ugyanakkor esendő lény. Bukott angyalainak leheletfinom rajzolatú szárnyai az isteni megbocsátást, irgalmat jelképezi. Huba számára a művészet vallás, s képei az imák” – fejezte be mondanivalóját.

Bálványos Huba emlékkiállításán helyet kaptak egykori tanítványainak és fiának képei is, mintegy a művész, a pedagógus eszmeiségének továbbéléseként és a grafikusművész nyolcvanadik születésnapja tiszteletére: Bakos Tamás grafikus, Dajka Nikolett festőművész, P. Szelényi Éva fotóművész, Orient Enikő és Szeredi-Ambrus Noémi textilművészek.

A kiállítás május 18-ig tekinthető meg a városházán.

(A 21.Budaörs Fesztivál teljes programja ITT.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here