Itt a járvány második hulláma…

0
800

Itt a járvány második hulláma. Amivel mi magunk tehetünk a COVID 19 terjedése ellen: az általános higiénés szabályok betartása, kerüljük – különösen zárt térben – a tömeget, tartsuk be a távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük és ne hergeljük ismerőseinket vírustagadó írásokkal, videókkal.

Meghalt egy idős, krónikus beteg, és 301 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a koronavírus-fertőzést – derül ki a koronavirus.gov.hu mai, szeptember 3-i friss közleményéből. Ezzel a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma 6923-ra, az elhunytaké pedig 620-ra nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 2373, 3930-an pedig már meggyógyultak. Kórházban száz koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztető gépen. Hatósági házi karanténban 12 608-an, és 445 047 mintavétel történt.

A közlemény szerint Európában a járvány második hulláma érzékelhető, nő a fertőzések száma, a vírus behurcolásának megfékezéséért keddtől ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. Vannak érthető és érthetetlen kivételek, de ezeket most nem soroljuk.

Amivel mi magunk tehetünk a vírus terjedése ellen: az általános higiénés szabályok további betartása, illetve, hogy kerüljük – különösen zárt térben – a tömeget, tartsuk be a másfél méteres szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük egyebek között az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. És még egy: ne hergeljük ismerőseinket se személyesen, se a közösségi oldalakon az egyre jobban – igen, talán a vírusnál is jobban, de attól az még létezik – terjedő vírustagadó írásokkal, videókkal. Aki a saját közvetlen környezetében még nem tapasztalta meg a COVID 19 hatását, tüneteit, az talán lehet szkeptikus, de annyi más dolgot sem éreztünk még a saját bőrünkön, mégis tudjuk, elfogadjuk a létezését.

Budaörsről hivatalos, friss adatokkal nem rendelkezünk, bár több nem hivatalos vírustérkép található az interneten. A kormány oldalán található térkép azonban csak megyei bontást tartalmaz. Ez alapján eddig Budapesten 3076, Pest megyében 987 főt regisztrálták. A legkevesebbet Békésben, 29 fertőzöttet.

A leggyakoribb tünetek: láz, száraz köhögés, fáradékonyság. Kevésbé gyakori tünetek: fájdalom, torokfájás, hasmenés, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, a szaglás/ízlelés elvesztése, bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon. Ha ezeket észleljük magunkon vagy a gyerekeinken, azonnal hívjuk fel a háziorvost, aki elmondja a további teendőket!

A budaörsi óvintézkedésekről  cikkeink:

Fotó: archív

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here