Szeptember 1-jétől lezárják a határokat

0
294

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak.

Járványügyi szigorító intézkedéseket jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délután a kormányinfón, ahova saját maga is csak két negatív teszt után érkezhetett pár napos karantén után.

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi – mondta a miniszter. Hozzátéve, hogy a gazdaság zavartalan működésére, az idősek és az iskolások biztonságára is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe “szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat.” Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra is, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, és csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el. Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden más ország a vörös zónába került. 

További fontos információ a lakosságnak,  hogy az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket.

A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Egyelőre nem hozzák vissza a külön vásárlási idősávot a 65 évnél idősebb korosztálynak – derült még ki -, és kijárási korlátozás se várható. A  maszkviselést viszont szigoríthatják.