Mennyire van jelen Budaörsön a kábítószerezés?

0
928

A közterület-felügyeletet is megkeresték azok a lakók, akik szerint drogozó fiatalok zavarják a nyugalmukat, de a Budaörsi Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés/feljelentés közterületeken talált fecskendőkről. Az utolsó felmérés pedig, hogy a kábítószerezés mennyire van jelen a városban, lassan tíz éve készült.

Többen tudni vélik, hogy a Kálvária dombnál, a Templom téren illetve onnan nem mesze a szűk Köz-téren rendszeresen drogoznak fiatalok. Amit szerintük a másnapra ott hagyott fecskendők és egyéb hulladékok bizonyítanak.

Anélkül, hogy kétségbe vonnánk, hogy – miként sajnos más településeken – Budaörsön is problémát jelent a kábítószer használata, ebben az ügyben se igen várható előrelépés, ha csak a közösségi oldalakon osztják meg a fertőzött területeken élők a tapasztalataikat és nem tesznek hatósági bejelentést. „Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányságra nem érkezett bejelentés/feljelentés közterületeken talált fecskendőkről, injekciós tűkről. Üdvözlettel, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztály” – kaptunk rövid választ a droghelyzetre vonatkozó kérdéseinkre a rendőrségtől. „Adatigénylés” miatt pedig, hogy az utóbbi években nőtt-e vagy csökkent a droghasználat a városban, forduljunk az önkormányzathoz – írták.

Fordultunk is. Amit megtudtunk: „A Prevenciós Munkacsoport a budaörsi gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer kezdeményezésére alakult meg 2015-ben, az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ, a Budaörsi Rendőrkapitányság, Bakai Gyöngyi addiktológiai konzultáns, valamint Budaörs Város Önkormányzatának együttműködésével” – tájékoztatott az önkormányzat sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. „A kitűzött cél Budaörs területén egészségneveléssel, kábítószer használattal és egyéb szenvedélybetegségekkel kapcsolatos megelőző és aktív beavatkozó tevékenység egységes koordinációjának szervezése, a tevékenységben résztvevő tagok szakmai kapcsolatainak szorosabbra fűzése, munkájuk hatékonyabbá tétele volt. A prevenció területei különösen az alkohol, a dohányzás, a drog, a bűncselekmény, az egészséges életmód kialakítása és egyéb függőségek megelőzése. A Drogprevenciós Munkacsoport megalakulása óta folyamatosan dolgozik.Tagjai rendszeresen egyeztetnek, szükség szerint esetmegbeszéléseket tartanak. Ennek is köszönhető, hogy Budaörsön, a főváros közelsége ellenére sem kiugróak az erre a területre vonatkozó számok. (Vagy inkább azért, mert Budaörsön nincs bulinegyed? – a szerk.) Az évek óta jól működő iskolai drogprevenciós előadások jelenleg szervezés alatt állnak, de ebben a tanévben is folytatódni fognak.”

„A jelzett konkrét problémával kapcsolatban a közterület-felügyeletet is megkeresték azok a lakók, akik szerint drogozó fiatalok zavarják a nyugalmukat” – derült még ki. – „De a helyszínre kiszálló közterület-felügyelők akkor nem találtak drogozó gyerekeket.”

Tudomásunk szerint 2012-ben készült az utolsó felmérés a budaörsi droghelyzetről, amit a helyi KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) csinált, és amiből akkor az derült ki, hogy  a városban lakó, tanuló diákok majdnem 30%-a fogyasztott már tiltott szert, ami a drogokon kívül a visszaélésszerű gyógyszerhasználatot is tartalmazza. Továbbá, hogy a budaörsiek körében fogyasztott legnépszerűbb szerek a kannabisz, a patron/lufi, az inhalánsok és a mágikus gombák. Az országos átlag alatt marad az ecstasy, kokain és heroin használata. Akkor a 12-15 évesek 86,3%-a már fogyasztott alkoholt életében és majdnem a fele egy hónapon belül is ivott. 39%-uk már részegedett le életében és majd’ minden nyolcadik fiatal az elmúlt hónapban is.

Hát ennyi. Mivel friss felmérés nincs, valójában senki nem tudja, hogy most ténylegesen hány fiatalt, gyereket és milyen mértékben érint a kábítószerezés Budaörsön. S amíg nem történik (újabb, hiszen pár éve sajnos volt!) tragédia, azt sem tudhatjuk meg biztosan, hogy az érintett környéken élők valóban nemcsak jókedvű, szórakozni vágyó tinédzsereket látnak és hallanak az ablakuk alatt éjszakába nyúlóan, hanem „van ott más is.”

A megelőzésről ITT írtunk, egy budaörsi rendőr előadása alapján. Korábbi cikkeink a témáról például ITT  és ITT, továbbá ITT olvashatók.

Fotó: archív

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here