Ingyenes számítógépes tanfolyam nyugdíjasoknak és szociális támogatásban részesülőknek

0
204

Pénteken (április 21-én) délután megkapták a tanúsítványukat azok, akik elvégezték a Telekuckóban az idei első 20 órás alapfokú informatikai és internet-használói tanfolyamot, melynek anyagi forrását Budaörs Város Önkormányzata biztosítja a digitális esélyegyenlőséget biztosító támogatásról szóló rendelet értelmében. A hatfős csoport március –áprilisban heti 4 órában vett részt a képzésben.

A digitális esélyegyenlőséget biztosító támogatásról szóló 40/2005. (V. 25.) számú rendelet – melyet Budaörs Város Önkormányzata még 2005-ben alkotott meg és léptetett hatályba – lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok, illetve más nyugdíjszerű, szociális vagy egészségkárosodási ellátásokban részesülők díjmentesen vehessenek részt olyan oktatáson, ahol számítógépes felhasználói ismereteket, internet-használatot és egyéb, a digitális világban alkalmazni szükséges ismereteket sajátíthatnak el.

A rendelet szerint az arra jogosultak kérelem alapján négyféle program közül választhatnak:

  1. 1. 20 órás, felhasználói szintű alapfokú informatikai és internet-használat oktatás,
  2. 2. összesen 20 óra gyakorlati számítógép-és internethasználat biztosítása,
  3. 3. 20 órás mobiltelefon és egyéb digitális eszközök, alkalmazások gyakorlati használata,
  4. 4. 10 óra továbbképzés.

A felsoroltak közül az 1-3. pont alattiak személyenként összesen 1-1 alkalommal vehetők igénybe, a 4. pont szerinti továbbképzés pedig személyenként és évente egy alkalommal.

Elegendő számú jelentkező – minimum 6 fő – esetén a csoportok folyamatosan indulnak. Az egyes foglalkozások időpontja és időtartama a résztvevők igényei szerint alakul.

A tanfolyamokat a Telekuckó szervezi és bonyolítja, ahol az érdeklődők további felvilágosítást is kérhetnek a tanfolyamokkal kapcsolatban, illetve segítséget kaphatnak az önkormányzathoz benyújtandó kérelem elkészítéséhez is. A Telekuckó nyitvatartása: hétfőtől csütörtökig: 9.00 és 17.00 óra között, pénteken zárva. Címe: Budaörs, Templom tér 15.

A legutóbbi, márciusban indult tanfolyam április 21-én zárult. A 20 órás alapfokú informatikai és internet-használói tanfolyam során a résztvevők – akiknek az életkora 62-81 év közötti – megismerkedtek a számítógép lényegével, felépítésével, megtanulták a billentyűzet és az egér használatát, megismerkedtek a keresés és böngészés funkcióval és különböző alkalmazások használatával (menetrendek, útvonaltervező, térképek, stb.), gyakorolták az elektronikus levelezést és „belekóstoltak” az ügyfélkapu használatába is. A foglalkozások – amelyeket Kailinger Ildikó, a Telekuckó vezetője tartott – remek hangulatban zajlottak, így a résztvevők elhatározták, hogy a 20 órás gyakorló képzésben is közösen vesznek részt.

Balról jobbra: Kövesdi Gabriella, Gabányi János, Majer Lajosné Éva, Bársonyné Toronyi Márta, Markóné Horváth Ildikó, Gáspár Béla (Fotó: Gáspár Mátyás)

A résztvevőknek Kövesdi Gabriella, a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Szociális Irodája vezetője személyesen adta át a tanúsítványokat. Irodavezető asszony – akinek jelentős szerepe volt a digitális esélyegyenlőség biztosításáról szóló rendelet létrejöttében, valamint abban, hogy azóta is létezik és működik ez a támogatási forma – elmondása szerint azért is nagyon szívesen tett eleget az átadásra vonatkozó felkérésnek, mert az Önkormányzat rendelete éppen most lesz „nagykorú”, hiszen tizennyolc évvel ezelőtt, 2005. május 25-én lett kihirdetve.

Jelen volt még az eseményen – a hazai Teleház-mozgalom egyik alapítója – Gáspár Mátyás szervezetfejlesztő is, akinek külsős szakemberként szintén nagy szerepe volt a 2005-ös rendelet megalkotásában. Beszélt – a jövőre 20 éves fennállását ünneplő – budaörsi Telekuckó tevékenységéről, amelyet a polgárok digitális szükségleteinek kielégítése érdekében fejt ki és arról, hogy ezt az önkormányzat egyedülálló módon támogatja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here