Felszállott a páva, de vajon kié?

0
2250

Napok óta izgalomban tartja a kamaraerdei lakosokat, hogy egy páva csövez a háztetőkön, és hiába osztják a fotóját többen is a közösségi oldalakon, senkinek nem hiányzik. Pedig a piaci értéke még így, páratlanul is több tízezer forint.

Hím vajon vagy nőstény? A páva hímje a színesen pompázó. Ceylon szigetén és Indiában őshonos madár, egyben indiai nemzeti madara. Tudományos neve Pavo cristatus. Amit még érdemes tudni róla, hogy a kertek és parkok madara és hiába igyekeztek az emberek már az ókortól háziasítani, teljesen sosem sikerült, megmaradt félvad madárfajnak.
A páva fejtetőjén bóbita található, amely aranyos zöld fémes árnyalatú tollakból áll. Csőre aránylag vastag, szárnyai lekerekítettek és rövidek. Háta aranyos zöld és kék színű, hasa barnászöld. A kakas dísztollai két éves kor körül kezdenek kinőni, 18 db kormánytollas farkát legyezőként fel tudja emelni, ezzel tartja meg módosult és pompázatos háttollait. A pávakakas testhossza 110-125 cm, a tojóé 95 cm. A hímek súlya 4-6 kg, a tojóké pedig 2,7-4 kg. Csapatokban élnek, röpképesek ugyan, de a földön tartózkodnak többnyire.
Rikácsoló, már-már kellemetlen a hangja. Akár 15-20 évig elél.
Ha fiatalon kerül egy páva az emberek közé, akkor a bizalmukba férkőzhetünk, de később nagy a stresszfaktor.
Tartása legalább egy hektáros és megfelelő kerítésmagassággal ellátott területen ajánlott. Nem árt azonban a szárnytollak hosszának kurtítása sem. Zárt tartásánál ajánlott a minimum 20 négyzetméteres hely, amelyen egy pávapár tud élni.
Főképp rovarokkal, magvakkal táplálkozik. A búza, a kukorica, a napraforgó az alaptakarmány, de ki lehet egészíteni pulykatáppal és egyéb magvakkal is. 2-3 éves korukra érik el az ivarérettséget. Évente egyszer költenek, a költési időszak április és szeptember között van, 28 napos a kotlási idő.

Frissítés: egy olvasónk jelzése szerint a páva tulajdonosa megvan, a szomszédjuk, akinek még másik két másik is van. A gondot a kiszabadult madár befogása jelenti.

Fotó: Kiss Annamária