Illetékköteles jegygyűrű?

0
976

Nyakunkon az esküvőszezon. Nem árt tájékozódni, milyen extra költségek merülhetnek fel. A menyasszony nagyravágyó hóbortjain túl egyéb váratlan meglepetések is növelhetik a költségvetést.

Illetékköteles a nászajándék és a jegygyűrű? Akár az is lehet, már amennyiben az értéke meghaladja a 150 000 Ft-ot. Nem vagyok naprakész az ékszerárak alakulásáról, de úgy feltételezem, hogy a jegygyűrűt igen nehéz kihozni ez alatt. Hát még akkor, ha drágakőre is vágyik a menyasszony!

Mit kell tennünk, ha jogkövető állampolgárként szeretnénk szabályosan eljárni? Akkor járunk el szabályosan, ha az értékhatárt meghaladó ajándékaink megszerzését követően bejelentést teszünk a NAV felé, aki kiszabja a vagyonszerzési illetéket. Ez ugyanis ingó ajándékozásnak minősül.

Az ajándékozási illeték ingóajándékozás esetén ráadásul igen magas, mintegy 18 %-os. (Ingatlan ajándékozás esetén 9%-os illetékkel kell számolni.)

Mentes azonban az ajándékozási illeték alól az egyenes ági rokonok közti ajándékozás. Mentes továbbá a házastársak közti ajándékozás is. Csak hát a jegygyűrűt még a házasságkötés előtt kapja a menyasszony! Ügyvédi tanácsom, hogy érdemes az alábbi módon eljárni: jobb lenna, ha a boldog pár mindkét tagja magának venne a jegygyűrűt. Ha a vőlegény ragaszkodik hozzá, hogy ő akarja ajándékozni a jegygyűrűt, akkor javaslom kikötni, hogy csak abban az esetben kapja meg a menyasszony a jegygyűrűt, ha tényleg igent mond, hozzámegy a vőlegényhez, mert ez esetben az ajándék megszerzésekor már férj – feleségnek minősülnek, így illetékmentes a szerzés.

Az illetéktörvény területi hatálya miatt a másik jó megoldás a problémára a külföldi házasságkötés, hiszen ha az ajándék megszerzésének helye nem Magyarország, akkor a magyar illetéktörvény szerint nem kell rá illetéket fizetni.

Öröm az ürömben, hogy legalább jövedelemadót nem kell fizetni a nászajándék után, mivel az Szerencsére azonban az Szja tv. 1. sz. mellékletének 7.2. pontja mentesíti a legtöbb ajándékot az adókötelezettség alól. ?

Írta: Dr. Moravcsik Krisztina ügyvéd

Bővebben: http://moravcsik.hu/