Élményfestészet és más új klubok, tornák a Kamaraerdei Közösségi Házban

0
1382

Május 26-án lesz Kamaraerdő napja és Tündéri gyereknap a Hosszúréti patak menti sétányon, de addig is rengeteg színes program várja a budaörsi családokat, ingyen vagy jutányos áron a Kamaraerdei Közösségi Házban. Többek között újdonság az élményfestészet, a varróklub, a speciális tornák, és folytatódnak a régi tanfolyamok.

Kamaraerdő Budaörs része, de a földrajzi távolság miatt meglehetősen kiesik a város északi oldalának vérkeringéséből. Azonban nem maradnak program nélkül a kamaraerdeiek sem, hiszen a központban van a Kamaraerdei Közösségi Ház, melynek vezetője, Kovácsné Lupás Adrienn – vele beszélgettünk – mindig gondoskodik arról, hogy kicsinek, nagynak egyaránt épületes időtöltést kínáljon. És persze szívesen várják az autópálya innenső oldaláról is az érdeklődőket.

Mi a közösségi ház rendeltetése Kamaraerdőn?

A közösségi házban eddig elsősorban közösségépítés folyt, tanfolyamokat szerveztünk meg ingyenes színházi előadásokat, de most idén januártól elkezdtem a klubok szervezését is. Mindenki számára elérhető a varróklub, a horgolóklub. Most tervezzük a reform ételek klubját, ahol a receptcseréken kívül helyben főzés is lesz.

 

Egész nap a házban vagyok, nyitott szemmel és füllel járok, beszélgetek az emberekkel, fürkészem, mire van igényük, mi az, amire szükség van. Fontos, hogy élő legyen a ház, és hogy Kamaraerdő is bekapcsolódjon Budaörs vérkeringésébe. Részben a szükségszerűség hozta úgy, hogy elindítottuk itt helyben a Gyermeklánc Fejlesztő Kuckót, a kamaraerdei óvodával együttműködve, ugyanis sok gyereknek van szüksége fejlesztésre. Azzal, hogy helyben biztosítjuk ezeket a lehetőségeket – és viszonylag kedvező áron -, megkönnyítjük az itt élők helyzetét. Vezetője Szűcsné Kraszkó Hajnalka, fejlesztő pedagógus, aki Alapozó- és Tükörtábla terápia órákat tart. Az Alapozó-terápia a beszéd és a mozgásproblémás gyerekeken tud segíteni elsősorban. Olyan mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszert fejlesztő terápia, mely során a gyermeknél újraindítjuk az emberi mozgásfejlődés állomásait. A terápia ötéves kortól alkalmazható. A Tükörtábla-terápia a lateralizációs fejlődés (a funkciók elrendeződése a két agyféltekében) elmaradása esetén alkalmazható grafomotoros (finommozgások koordinációjának, a rajz- és íráskészségek fejlesztése) fejlesztőpedagógiai módszer. Legfontosabb feladata a két kéz írásmozgásának tükrözése, tükröztetése. A fejlesztés során jelentős eredmények tapasztalhatóak a diszlexia és a diszgráfia területén. Minden nap vannak a közösségi házban fejlesztő órák, maximum ötfős csoportokban, de egy gyerek csak heti kétszer vesz részt a foglalkozásokon. Április 4-én óvodások és kisiskolások számára mozgásfejlesztő kengurulabdás tornát is indítunk.

Mi alapján dönti el, hogy milyen programokat vesz fel a közösségi ház repertoárjába?

Amikor elindítottam az Élményfestészetet, ami az Ezerszínű Alkotóműhely részeként működik, arra törekedtem, hogy a környékbeli településeken találhatókhoz képest elfogadhatóbb áron tudjuk ugyanazt a minőséget biztosítani. Az volt az elsődleges szempont, hogy például a többgyermekes szülők is minden gyermeküket eljuttathassák egy ilyen alkotási élményhez. Olyan művészeti instruktorokat, festőket kerestem, akik jutányosabb áron elvállalják, így nálunk ez a háromórás alkotó foglalkozás felnőttek részére 5500 forintért, gyermekeknek 3500 forintért elérhető, ami máshol tíz-tizenkétezer forint. Nálunk ez azért egyedülálló, mert mindenki számára anyagilag hozzáférhető. Ebben az árban benne vannak a szükséges alapanyagok is (vászon, ecset, festék). Másrészt az motivált, hogy olyasvalamit találjak, ami mindenki számára egyfajta lelki rálátást ad. Én ezt éltem meg az élményfestészettel. Ehhez nem kell rajztudás, rajzkészség, semmiféle előképzettség, festői tapasztalat. Akrilfestéket használnak a résztvevők, akik maguk választanak három-négy témából a következő alkalomra. Mindig egy híres festőnek az alkotását. Mindenki ugyanazt festi, mindenkinek sikerül, és mégis mindenkié más lesz.

Mert ahányan vagyunk, annyifélék… ezért is az a neve, hogy Ezerszínű Alkotóműhely. A művészeti vezetők segítenek, lépésről lépésre vezetik a vendégeket az üres vászontól a kész képig, hogyan keverjék ki a festéket, hogyan használják az ecsetet, így a bátortalanabbaknak is ajánljuk az élményfestést! Szeptembertől majd szeretnénk kiszélesíteni a kreatív alkotói tevékenységek palettáját a Kamaraerdei Közösségi Házban. De ez egyelőre maradjon meglepetés.

Milyen új testmozgási lehetőségek vannak?

Áprilistól csütörtökönként Halmos Hajnal vezetésével Triplex Tréning gerinctorna indult (cikkünk ITT), amely enyhébb-erősebb derékpanaszok megszüntetésére alkalmas. Az elnevezésben lévő hármas szám arra utal, hogy a mozgásprogram három szakaszból áll: mobilizálás, stabilizálás és a mozgások újratanulása. A másik viszonylag új kínálat testünk karbantartására, az a Kondor Klaudia ZONA edző által vezetett ZONA edzés szerdánként (cikkünk ITT) , melynek jellegzetessége, hogy az órát intenzívebb és kevésbé intenzív feladatok váltakozása jellemzi, ami rendkívül hatékony a zsírégetésben és a szálkás izomzat kialakításában.

Van még valami, amire föl lehetne hívni a nem kamaraerdei lakosok figyelmét?

Mindezek mellett folytatódnak a régi programjaink, állandó tanfolyamaink is, de amit még kiemelnék május 26-án lesz Kamaraerdő napja és Tündéri gyereknap a Hosszúréti patak menti sétányon. Sokan nem is tudnak erről, illetve azt gondolják, ez Kamaraerdő zártkörű rendezvénye, de nem az. Invitáljuk és szeretettel várjuk Budaörs túlsó felén élőket is. Sok ingyenes programmal várjuk a gyerekeket: színházi előadással, ugrálóvárral, pónilovaglással, limuzinozással. A rendőrség kutyás bemutatóval, KRESZ pályával járul hozzá a rendezvényhez, a gyerekek elektromos kisautókkal közlekedhetnek az akadálypályán. A Történelmi Bajvívó Egylet lovagi játékokat fog előadni, utána a középkori viseletbe be lehet öltözni, az íjászkodást és a katapultot is ki lehet próbálni aznap. Főzőverseny is lesz, de ebédre várunk mindenkit bográcsban készült étellel.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here