Ingatlanok 2040-ben – A jövő lakástrendjei

0
1043

Bár a 2040-ről minden budaörsinek saját szeretett városa jut eszébe, ezúttal mégsem Budaörsről lesz szó, hanem a nem is olyan távoli jövő ingatlanfejlesztéseiről, lakáskörülményeiről. Szakemberek szerint a jövő ingatlantrendjét a sokszínűség és rugalmasság jellemzi majd.

Úgy fest, hogy a jövő a városi életformáé. Világszerte egyre gyorsul az urbanizáció folyamata, és Európában is egy reurbanizációs hullámra számíthatunk. A népesség számának csökkenésével a városi lakosok száma az elkövetkező évtizedekben növekedni fog. Az egyre gyorsabban terjedő globalizációval párhuzamosan nemcsak decentralizációs folyamatokat figyelhetünk meg, hanem a városi területek népsűrűségének növekedését is.

Urbánus sokszínűség

Az utóbbi évtized megatrendje, az individualizálódás kedvezett sok újfajta, különböző életstílus és családmodell kialakulásának, és az eddig megszokott fogyasztási szokások átalakulását eredményezte. Ezzel együtt változtak a lakóhelyünk iránti elvárásaink és az ízlésünk. A választás sosem látott szabadsága és a rengeteg újonnan kínálkozó opció nagyban befolyásolta az egyéni, életvezetési döntéseinket. A városok tesztlaborrá változtak, ahol mindenki úgy alakítja az életét, ahogy akarja. Az önmegvalósítás lett az új irány, ezzel együtt újfajta közösségek, kultúrák, családi berendezkedés, munkakörök , -helyek és -stílusok jöttek létre.

Helyiségből élettér: A multifunkcionalitás időszaka

A jövőben még jobban elmosódik a határ a lakhely és a munkahely, a munka és szabadidő, a szakmai- és privát élet, illetve a családi- és baráti kör között. Kialakult az igény a különböző életterek funkcionális integrációjára, és megnőtt a jelentősége a rugalmasságnak, mobilitásnak, az intenet biztosította állandó elérhetőségnek. Szerepeink és élettereink funkciói átfedésben vannak és kiegészítik egymást.

Ehhez kapcsolódik az a fejlődés, ami az innovatív lakásépítést és a jövő ingatlanfejlesztéseit érinti: új koncepciók mentén alakulnak az életterek, egymásba nyúlnak a funkciók, már nincs kizárólagos funkciójú tér, és az sem látható előre, hogy a mai igények holnapra mennyiben fognak megváltozni. Éppen ezért a fő törekvés a lakásépítésben a multifunkcionalitás és a térhasználati semlegesség. Csak így biztosítható, hogy a gyors társadalmi változásoknak évek múlva is meg tudjon felelni az adott ingatlan. Nagy hangsúlyt kapnak a a társas érintkezésre alkalmas terek, mert az individuális törekvések mellett a lakótereknek ki kell szolgálnia a többgenerációs családok, vagy hasonló életvezetésű emberek együttélésének igényeit is.

Új elvárások az ingatlanfejlesztésben

Az intelligens funkcionalitást előtérbe helyező koncepciók – Co-Housing modellek – a lakóházakból non-stop működő “üzemeket” hoznak létre, amelyekben ötvözik a lakás, munka és szabadidő funcióit. Ugyanabban az épületben kapnak helyet a Co-Working irodák (modern, korszerűen felszerelt közösségi, bérelhető munkaállomások gyűjtőhelye), gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények, idősek otthona, közösségi kertek, és más, közösségi tevékenységre használható terek, pl. barkács-workshop helyszínek, közösségi kávézók, tanfolyami termek.
Ez a folyamat az együttélés színtereit élénkebbé, közösségibbé, szociálisan érzékenyebbé teszi, ami a jövőbeni fenntarthatóságot is elősegíti.

Okos Otthonok: A technológia csak a kezdet

A hűtőszekrény jelzi, hogy kifogy a tej, önállóan utánrendelést ad le a boltnak. A kijelzőjén a a tartalmából összedobható vacsora receptajánlatát olvashatjuk. Hazaérkezésünk előtt a fűtés automatikusan magasabb fokozatra kapcsol, mikor belépünk a lakásba, a tévén videokonferenciát tarthatunk a családtagokkal, és a figyelmeztető felugró ablakban az is látszik, hogy be kell fizetni a rezsiszámlákat. Ami pár éve még csak a sci-fikben szerepelt, lassan a mindennapok része lesz, a hálózatba kötött, innovatív szabályozó- és komunikációs rendszerrel felszerelt intelligens otthonok 2040-re valahogy így fognak kinézni.

A technológia viszont csak az egyik összetevője a Smart Homes koncepciónak, nem csak ez teszi az intelligens otthonokat. Nem mindennek van valóban értelme és haszna a mindennapokban, amit a tervezőasztalon meg lehet valósítani. Akkor számít csak innovatívnak egy megoldás, ha valóban megkönnyíti és leegyszerűsíti az életet. Olyan koncepció megvalósítása a cél, amely a lakókra szabottan tud alkalmazkodni azok mindenkori igényeihez. Családbővülés, a nagy gyerekek kirepülése, idős rokon beköltözése mind olyan változás, amelyhez a jövő lakásának tereit és funkcióit könnyen lehet adaptálni.

Downaging: A 70 az új 50

A következő 3 évtizedben tovább emelkedik a 60 év feletti népesség aránya, ez a városi életstílus alakulására is hatással lesz. Viszont a nagyvárosok továbbra is vonzani fogják az egyetemistákat, ezért érdekes társadalmi összetétel várható. Mivel az életkort újradefiniálták az életkörülmények, a szubjektív életkor csökken, a 60 év felettiek igényei és életstílusa olyanok, mint nemrég az negyvenes-ötveneseké. A korábban előrejelzett fenyegető társadalmi elöregedést is más fényben kell néznünk, a holnap öregjei igencsak fittek lesznek. Az öregek otthonát részben felváltja a saját négy fal közti idősödésnek megfelelően átalakított saját otthon. Ennek a jövő építőiparában Ageless Design Concept lesz a neve, aminek a lényege a akadálymentesítés, a könnyű használhatóság és természetesen a segítő digitális technológia beépítése.

Fenntarthatósági törekvések: Zöld Város koncepció

A gazdaságból és környezetvédelemből jól ismert kifejezés, a fenntarthatóság az építőiparban, ingatlanfejlesztésben is egyre fontosabbá válik: alapvető elvárás lesz a környezetkímélő, megújuló energiaforrásokat használó, egészséges életmódot elősegítő építési koncepció. A passzívház lesz a standard, az “aktívház” meg a következő lépés: az ingatlannak energiát kell termelnie. A házakat és lakónegyedeket az ökologiai mérlegük alapján fogják értékelni.

Miniházak az optimális helykihasználás jegyében

Nagyvárosokban különösen nagy problémát jelent az optimális helykihasználás a nagyobb épületek közötti helyeken, de az apró házak népszerűségének elterjedésével ez a probléma is megoldódni látszik: még az is miniházat akar, akinek telne nagyobbra.

A jövő háza fából épül

Gyors építés, viszonylag alacsony költségek, ökológiailag kedvező tulajdonságok: ez jellemzi a fát, mint építőanyagot. Ezen kívül enegiatakarékos és stabil, egészséges klímát biztosít és nem utolsósorban újra kezd divatba jönni. A modern technológia is éppúgy alkalmazható, és ugyanúgy megvalósítható a faszerkezetű házaknál minden kortárs lakástrend. Készházként is egyre többen választják, és az előrejelzések szerint ez a trend folytatódik 2040-ig.

Innovációval az új életminőségért

A technológiai és szociális fejlesztések az elkövetkező évtizedekben jelentősen át fogják formálni az életünket és a lakótereinket. Ahhoz, hogy az otthonok megfeleljenek a jövő városlakójának, figyelembe kell venni egy igen széles társadalmi réteg elvárásait, a városfejlesztésnek új szolgáltatásokat kell beépítenie az ingatlanfejlesztésbe. Nem tudjuk, hogy ezek a városfejlesztések minden jelentős európai nagyvárosban hasonló forgatókönyv szerint fognak-e megvalósulni, azonban az előrejelzések lenyűgöző jövőt vetítenek a jövő városlakója elé: reméljük, unokáink látni fogják.

Zukunftsinstitut.de cikke alapján.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here