Családi kutyás nap, esővel

0
421

Az állatvédők az örökbefogadáshoz feltételeket szabnak, mert a legjobb helyre szeretnék adni a kutyusokat, macskákat. Egyebek között erről tudtunk meg többet az elmúlt szombaton a Decathlon által szervezett és a mellettük lévő területen, az eső miatt csak félig megtartott családi napon.

Futás, jótékonykodás, kutyaiskolai tanácsok, akadálypályák várták a családokat, a négylábúakkal együtt a Decathlon melletti területen, május 13-án szombaton. Aki most döntötte el, hogy szeretne egy kedvencet örökbe fogadni, ehhez is segítséget kapott a Tetovált Állatmentők csapatától. Az alábbi cikkünk róluk szól.

A Tetovált Állatmentők hat éve foglalkoznak állatmentéssel. Igyekeznek a felelős állattartás kultúráját is terjeszteni és hangsúlyt fektetnek a prevencióra. A hétvégi rendezvényre is így készültek az gyerekeknek. Játékos kvízzel várták őket, amiben az állattartásról és az állatvédelemről összeállított kérdések voltak. Az ajándék is „állati jó” volt, csillámpónis tetoválás. Ha valaki lemaradt, nem kell szomorkodnia, mert felkérésre szívesen mennek iskolákba és óvodákba. A csillámpónit garantálni nem merem, de abban biztos vagyok, hogy remek élménnyel gazdagodnak a gyerekek.

Budaörs egy alapvetően állatbarát település, ma már több kutyafuttató van és a kertes részben majd minden háznál található kutya. Az ivartalanítás kérdése sokunkat foglalkoztat. A rendezvényen ehhez is segítséget kaptunk, hogy miért jó a kutyusnak, a gazdinak és jó a környezetünkben élő embereknek ez a rutinműtét.  Mert biztonságot ad és a felesleges „balesetekből” származó szaporulatot is visszaszorítja.

Kizárólag a lakosság felajánlásaiból működtetik az egyesületet – tudtuk még meg -, például az adó 1%-os felajánlásából. Ezek a rendezvények, mint amilyen ez is volt, azért fontos tehát számukra, hogy a munkájukhoz támogatókat szerezzenek és a gondozásukban lévő kutyusoknak megfelelő gazdit találjanak. A jó mókán túl ez nagy segítség, hiszen a bemutatott állatok szinte mindegyike új otthont keres.

Sokaknak talán érthetetlen, hogy az állatvédők az örökbefogadáshoz feltételeket szabnak. Ám történetüket megismerve – az egyesület közösségi oldalán önök is elolvashatják – újra vissza kellett nekik adni az emberek iránti bizalmukat. Az örökbefogadás ezért nem egyszerű folyamat, hozzátartozik, hogy barátkozzunk az állattal, kölcsönösen elfogadjuk egymást. Az állatvédők a legjobb helyre szeretnék adni a kutyusokat, macskákat, ezért a rendszeres kapcsolattartás a későbbiekben is mind a gazdának, mind az örökbefogadott állatnak érdeke. Nem felejthetjük el azt, amikor egy állatot befogadunk, hogy annak a sorsa tőlünk függ.

Nagyon kevesen tudják, hogy az állatmentők nem csak az állatoknak, de az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő gazdiknak is igyekeznek segíteni. Ha rendbe kell hozni a kerítést, ha orvosi kezelésre van szükség, vagy ha éppen az ivartalanításban kell megoldást találni, akkor az állatmentők a gazda és a kutya mellett állnak. Nekik az a fontos, a kutya a megszokott környezetében maradjon, és persze hogy ezeket a segítségeket finanszírozni tudják, szükségük van a már említett közösségi felajánlásokra.

Sajnos az időjárás most szombaton nem volt kegyes a rendezőkkel és a résztvevőkkel. A reményt keltő reggel után, a délelőtt nagy részében esett az eső. A meteorológiai előrejelzés alapján az a döntés született, hogy a meghirdetettnél előbb fejezik be a rendezvényt. Sajnáltam, mert csak egy pillantást tudtam vetni a Pólus Kutyakiképző Iskola bemutatójára, amit a gazdik kutyáikkal együtt néztek, hátha elleshetnek valami trükköt. Érdekelt volna a Hard Dog Race egyesület is, ami közös sportolási lehetőséget nyújt a gazdáknak kedvenceikkel együtt. És jó mulatságnak tűnt, a teljesen szabadon használható akadálypálya, ahol gazdi és kedvenc együtt mozoghatta ki a hét fáradalmait. Hazafele baktatva, mérgesen tekintettem fel az égre. A nap, elkergetve a felhőket, nyelvet öltött rám.

Cikkünk a futásról: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/sport/kalenji-csaladi-futonap-az-eso-ellenere-sokan-voltak

kuty3

kuty 6

kuty2

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here