Budaörsön ma köszöntötték az időseket a világnap alkalmából

0
1575

Az Idősek Világnapja alkalmából tartott ma ünnepséget Budaörs önkormányzata a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében.  Az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer javításával próbál a városvezetés javítani a lakosság életminőségén – mondta köszöntőjében Wittinghoff Tamás polgármester, majd a jelenlévő mintegy 220 ünnepelt zenés irodalmi kalandozáson vett részt egy felvonásban, amely Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva szerelmének történetét dolgozta fel.

Október 1-jét 1991-ben nyilvánította az ENSZ közgyűlése az Idősek Világnapjává. Budaörs önkormányzata évek óta szervez ebből az alkalomból egy kis ünnepséget a településen élő nyugdíjasok számára. Idén október 3-án, délelőtt 10 órakor tartották, amelyen a civil szervezetek, köztük a nyugdíjas klubok vezetői, tagjai és a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesületének elnöke és a tagságuk is részt vett.

Wittinghoff Tamás polgármester köszöntőjében örömmel jelentette be, hogy az idősek életkilátásai évről-évre jobbak, és a férfiak átlagéletkora is közelít a nőkéhez, azaz egyre magasabb. Azonban az országban sok helyen kifejezetten rosszak az idősek életkörülményei, amihez képest Budaörsön, az ország legfejlettebb kistérségének környékén jó színvonalúnak számít a nyugdíjasok élete, de itt is oda kell figyelniük a többieknek rájuk. Az önkormányzat pedig azért felelős, hogy az itt élők érezzék, ez a település az otthonuk. A városvezetés az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer révén próbál javítani a lakosság életminőségén.

A polgármester külön felhívta a figyelmet arra, hogy nehéz helyzetben bátran keressék fel a hivatalt, ahol Kövesdi Gabriella (a szociális és egészségügyi irodája a vezetője, aki szintén jelen volt az ünnepségen) és munkatársai igyekeznek segíteni, legyen szó támogatásról, vagy akadálymentesítésről.  Budaörs anyagilag is támogatja a nyugdíjas klubokat, a rendezvényeiket, az idősek tartalmas időtöltését, egy éve adták át ehhez az új nyugdíjas klubot, és jó hír, hogy a kamaraerdei, budaörsi Nyugdíjas Otthont 80 fősre bővítik a közeljövőben. „Ha az ember 40 éves kora felett úgy ébred reggel, hogy nem fáj semmije, akkor biztosra veheti, hogy már nem él.” – vezette be tréfásan gondolatmenetét arról, hogy idős korban a nap elején valóban nehezen melegednek be az ízületek, de akárcsak az üzemképes régi számítógép szervere, ha lassabban is, de működik, az idős ember is lehet hatékony és hasznos tagja a családjának, a társadalomnak.

A polgármester virágcsokorral köszöntötte a jelen lévő legidősebb hölgyet, Németh Lajosné Róza nénit, aki a nyáron a 97. életévét töltötte be.

 

 

 

 

Ezt követően Endrődi Ágnes, Harcsik Róbert és Siklós EndreSzerelem bolondulásig” címmel egy felvonásos zenés irodalmi kalandozásra vitte az időseket, amit Krúdy Gyula Szindbád művéből vett részletekből, továbbá Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva, a két színészóriás szerelmének történetéből állítottak össze.

A műsor végén a folyosón sós és édes aprósütemények garmadájával meg üdítővel kínálták a nyugdíjasokat. Itt beszélgettünk például  Stift Nándorné, Erzsi nénivel, aki kellemesnek és szépnek találta az előadást, valamint elismételte, hogy az önkormányzat valóban ott segít, ahol tud, és ezt nem csak azért mondja, mert fia helyi képviselő – tette hozzá.

Géczy-Gaál Szilvia, a polgármesteri kabinet munkatársa és a műsor vezette, búcsúzóul minden távozónak egy szál rózsát adott.

Fotók: Petőházi Emese

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here