Látványosságok a „szomszédban” – kirándulás Kamaraerdőben (1. rész)

0
2343

Kamaraerdőből jelenleg Budaörshöz tartozik az M1-es és M7-es autópályák oldalán, a repülőtérhez közelebb elterülő rész, amelyet délről a Tétényi-fennsík, nyugatról Törökbálint-Pistály, északról pedig Szarvasmező ipartelep határol. E városrész nevezetességeit szedtük össze.

Édesanyaként fontos számomra, hogy a kisfiamnak megmutassam a szűkebb és tágabb lakókörnyezetét, ezért ha csak tehetjük, felkerekedünk, és nekivágunk Budaörs hegyeinek és kanyargós utcácskáinak. Ha pedig egy kis változatosságra vágyunk, átruccanunk Kamaraerdőbe, hiszen itt van a szomszédban: autóval pár perces út, de az ingyenes városi busszal is alig fél óra alatt át lehet érni az óvárosból vagy a lakótelepről.

Kamaraerdő (németül Kammerwald) egyik része Budapest 11. kerületének területén, a másik pedig Budaörs területén terül el. A főváros terjeszkedésének nagyszerű mementója a Toroczkó és a Besztercei utca sarkánál álló, 269-es számú viharvert határjelölő kő, amelyre Kisfalvi Péter, Kamaraerdő önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmemet, amikor Kamaraerdő nevezetességeiről kérdeztem.

A kőoszlopon a következő felirat áll: „Budapest Főváros 1882”. Valaha itt volt Budapest határa, ám mára már jócskán túlnyúlik rajta a település. Kamaraerdőből jelenleg Budaörs városához tartozik az M1-es és M7-es autópályák oldalán, a repülőtérhez közelebb elterülő rész, amelyet délről a Tétényi-fennsík, nyugatról Törökbálint-Pistály, északról pedig Szarvasmező ipartelep határol.

A városrészről írva mindenképpen meg kell említeni a Törzsgyümölcsöst, amelyről nemrégiben több cikk is megjelent lapunkban. Valaha Európa egyik leggazdagabb és legjobban gondozott arborétuma terült itt el, ám mára már sajnos semmi nem látszik a régi pompából: csak egy bozóttal benőtt, elvadult terület, a nagy vaskapun pedig a „Magánterület! Belépni tilos!” felirat díszeleg, így mi is csak kívülről szemlélődtünk.

Szintén a képviselő említette meg a Pillangó utca és a Zombori utca kereszteződésénél álló, egy bodzabokor takarásában megbúvó, különleges utcanévtáblát. A valódi műalkotáson, amelynek készítéséről eddig nem találtam további adatokat, a PILLAN-GO UCCA felirat ékeskedik. A táblácska jobb oldalán egy háttal lévő, meztelen, női alak látható, akit egy kör vesz körül. Én percekig bámultam az alkotást, és egy fájdalmas szakítás képe rajzolódott ki előttem, bár lehet, hogy ez csak a bölcsésztanulmányaimnak köszönhető…

Ha pihenni, szaladgálni, játszani és feltöltődni vágyunk, akkor mindenképpen érdemes meglátogatni a Hosszúréti patak mellett elnyúló területet, amelyet a jövő héten megjelenő cikkünkben mutatunk be.

Folytatjuk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here