A választási kampány folytatódik: Gyurcsány Ferenc járt Budaörsön

0
1565

„Mi magyarok nem bárgyú nép vagyunk! Nem ezért „hagyjuk”, hogy történjenek az események a fejünk felett. Hanem mert hiányoznak a független anyagi, erkölcsi, érzelmi alapok ahhoz, hogy bátran utcára menjünk! Amíg Magyarországon felelős döntés otthagyni egy étteremben 3 000 Ft-ot, addig nem várható el, hogy az emberek kockáztassanak” – mondta Gyurcsány Ferenc ma este Budaörsön.

 

2017. október 4., 17 óra. A helyszín ugyanaz, mint két hete Karácsony Gergely látogatásakor, a budaörsi Friedmann ház. Érkezéskor egy szembetűnő különbség mégis van: dupla, amolyan nagytermes kialakítás. A várakozás beigazolódott, a résztvevők száma igényelte a nagyobb fogadóképességet. Ami viszont ugyanaz: a megjelentek hozzávetőleg 95%-a 40, 80%-a pedig 50 év feletti.

A fórumot Székely Árpád, a Demokratikus Koalíció Pest megyei 1-es választókörzet jelöltje nyitotta meg, ám a technika ördögével vívott rövid harcába beszállt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a párt elnöke is, és néhány perc alatt megoldották a hangosítás körüli problémát. A vendégek közül Gergulás Lászlót, a DK Pest megyei 2-es választókörzetének képviselőjelöltjét, valamint Bárány Balázst az MSZP ugyanezen körzet jelöltjét szimbolikusan együtt köszöntötte, és az utóbbi később egy rövid bemutatkozás erejéig szót is kapott.

A volt miniszterelnök elsőként hazánk külpolitikai megítéléséről beszélt, melyet jelenleg az ellenzék számára kedvezőnek értékelt. Hozzá tette, hogy „Mi magyarok nem bárgyú nép vagyunk! Nem ezért „hagyjuk”, hogy történjenek az események a fejünk felett. Hanem mert hiányoznak a független anyagi, erkölcsi, érzelmi alapok ahhoz, hogy bátran utcára menjünk! Amíg Magyarországon felelős döntés kérdése otthagyni egy étteremben 3 000 Ft-ot, addig nem várható el, hogy az emberek kockáztassanak.”

Gyurcsány Ferenc beszéde kedélyes, sok személyes, időnként személyeskedő volt, de megannyi humoros fordulattal. Egy 15 évvel ezelőtti lakossági fórumra visszaemlékezve például megjegyezte: „Azóta sokkal csúnyább nem lettem. Bár… A pocakom kicsit megnőtt. De még mindig közel nem akkora, mint másoké!”

Beszédének első nagyobb horderejű témája a határon túli magyarok szavazati joga. Álláspontját sokan kritizálják, de ahogy mondta, ő pápai gyerek, ám már hosszú ideje eljött Pápáról, és nem gondolja úgy, hogy származásában sérelem éri, amiért nem szavazhat Pápa polgármesterére. Ugyanígy értelmezte az országos választásokat. „Nem a határon túl élő magyarok magyarságtudatát illetve egyáltalán magyarságát kérdőjelezem meg. De hogy szavazhat valaki olyan kérdésekben, melyek következményeit nem viseli?” A jelenlévők igen megtapsolták. Majd a demokratikus ellenzék sokszínűsége került szóba, ami Gyurcsány szerint az ország dinamizmusának a forrása.

S a sokszínűség leginkább egységes álláspontja koalícióban az, hogy 2018-ban a kormányváltás az elsődleges cél. Az uralkodás kormányzását fel kell váltani a méltányos egyezségek kormányzásával. A méltányos egyezségeken pedig folyamatosan dolgozni kell, bevonva a lakosságot. Ebben a viszonylatban említette meg a DK elnöke az egészségügyet, melynek rendezését – tanulva korábbi hibáikból, megemlítve a rossz emlékű vizit-díjat – közvita, majd azt követő véleménynyilvánító népszavazás során látja megfelelően, minden szempontot figyelembe vevően kezelni. Ellentétben az oktatással, melyet nagyobb részt visszaadna azok kezébe, akik képesek közvetlenül irányítani, fenntartani. Kiemelten foglalkozott továbbá azzal, hogy noha mindenkinek vannak jogos sérelmei, politikustól, magánszemélyeken át szervezetekig, nem a sérelmek kell, hogy irányítsák a tetteinket. Szavait idézve: „a politika horizontját a múltból a jövő felé kell irányítani”. Ez a megjegyzése is határozott tapsot váltott ki a hallgatóságból.

A közel egyórás beszéd után Székely Árpád lezárta az esemény sajtó nyilvános részét és az újságírókat távozásra szólította fel.  Valószínűleg azért, hogy a résztvevők a kérdéseiket bátrabban tegyék fel, holott egy helyi lap tudósítója számára éppen ez lett volna az érdekes rész. Egy-két hozzászólót így utána kérdeztünk meg, hogy ők vállalják-e nyilvánosan az általuk elmondottakat. Volt, aki arra volt kíváncsi, Gyurcsány Ferenc milyen szerepet vállalna kormányváltás, illetve ellenzékben maradás esetén. Más azt tudakolta, mi a véleménye a volt miniszterelnöknek, most miniszterelnök-jelöltnek, hogy nincsenek jelen fiatalok. Az utolsó felszólaló egy munkáját elvesztő, 50 év feletti férfi volt, aki tanácsot kért, hogy kitől várhat segítséget.

A fórumon egyebek között ott volt a budaörsi MSZP alapszervezet elnöke, Laczik Zoltán, aki munkatársunknak utána elmondta, hogy az ellenzéki oldalon az elmúlt pár nap belpolitikai eseményeiben a fő fordulatot az MSZP és a DK összefogásában látja, és ennek lehettek az érdeklődők a tanúi ezen a szerda estén itt Budaörsön is. Most még csak ez a két párt, de hamarosan bővül a kör – tette hozzá optimistán Bárány Balázs.

Írta Orosházi Erzsébet, fotók Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here