Budaörs részletekben – megfejtések 3. rész

0
1062

Májusban indult Budaörs részletekben című játékunkban hétről hétre megosztunk egy-egy fotót városunk rejtett szépségeiről. Mivel a közösségi oldalon kommentelt megfejtések nem jutnak el minden érdeklődőhöz, most pár mondatban és egy-egy kapcsolódó, régebbi cikkel bemutatjuk a legutóbbi kilenc budaörsi részlet lelőhelyét.

 

Az oroszlánábrázolás régóta kedvelt, hiszen a hatalmat, fenségességet jelzi. Ez a szépen felújított és oroszlánfejjel díszített ház a Budapesti úton, az Aradi utcai és a Tulipán utcai buszmegállók közötti szakaszon található.

A következő szimbólum, a kereszttel és vasmacskával átdöfött szív a Templom tér egyik régi házának kapuján látható. A szív a szeretetet jelképezi, míg a kereszt a hitet, a vasmacska pedig a reményt szimbolizálja. Ez a jelkép megtalálható városunk egyik út menti kőkeresztjén is.

A lovas szekeret ábrázoló szobor Kamaraerdőn, a Hosszúréti patak mellett elterülő parkban áll. Csodás kirándulóhely érdekes látnivalókkal.

Városunkban számtalan régi présház van, néhányukat szerencsére szépen felújították. A hozzáértő és gondos munka kiemelkedő példáját mutatja ez az épület is a Kálvária-domb mögött.

A sárkányszobor lelőhelyét többen eltalálták: bizony, a Zichy Majorban látható.

Ez a kedves utcanévtábla a Holdfény utca egyik házánál deríti mosolyra a járókelőket.

A karcsú, virág alakú lámpaoszlop a Kő-hegy oldalában, az Ostor utcai játszótéren áll.

A napóra szintén a közelben, a Kőszikla utca egyik házfalán látható.

Ez a gyönyörű, száz évesnél is régebbi ház is a Kő-hegyen áll a Kőhíd utcában. Ablakai felett angyalfejek láthatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here