Bűnmegelőzési tanácsok az ünnepek előtt

0
948

Közelednek az ünnepek, advent idején megkezdődik a készülődés a karácsonyra. A karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek azonban kedvező alkalmat kínálnak a bűncselekmények elkövetőinek is. Az alábbiakban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait olvashatják.

A karácsony előtti hetekben az ünnepi bevásárlások és a hideg időjárás miatt többen ülnek autóba, mint az év más időszakában. Az őrizetlenül hagyott parkoló autók célpontjai lehetnek a bűnözőknek.

A gépkocsi feltörések megelőzése érdekében érdemes figyelmet fordítani arra, hogy:

–           járművét lehetőleg zárt, őrzött parkolóban hagyja!

–           a gépjárműtől való távozás előtt győződjön meg, hogy az ajtókat, ablakokat bezárta és a riasztót bekapcsolta, a mechanikus biztonsági eszközöket felhelyezte, még akkor is, ha csak rövid időre száll ki a kocsiból!

–           ne hagyjon értéket a kocsiban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

–           semmilyen értéktárgyat, okmányt, üres táskát se hagyjon a kocsiban látható helyen, mert az autó feltörése jelentős anyagi kárt okozhat Önnek!

–           ha a vásárolt árut autójában látható helyre tudja csak elpakolni, ne hagyja azt őrizetlenül!

–           használja a csomagmegőrzőket, a vásárolt árut csak a vásárlás befejezését követően helyezze el a kocsiban!

A karácsonyi bevásárlások időszakában a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás. Ennek jellemző helyszínei a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, vásárcsarnokok, bevásárló utcák, aluljárók, tömegközlekedési eszközök, pályaudvarok környéke, ahol egy időben sok ember fordul meg.

A zseblopások nagy részét a táskákból, hátizsákból, zsebekből történő lopások teszik ki. Az elkövetés a pénztárca, illetve az abban lévő értékek, igazolványok, bankkártyák felé irányul.

A zseblopások megelőzése érdekében érdemes figyelmet fordítani arra, hogy:

–           fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben közlekedik!

–           értéktárgyait, pénztárcáját, iratait ne tegye táskája, kosara tetejére, annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható helyen tartsa magánál!

–           vásárláskor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy a kosarában őrizetlenül!

–           ha teheti, ne tartson magánál sok készpénzt, ahol lehet, inkább bankkártyával fizessen!

–           a bankkártyát és annak PIN kódját ne tartsa egy helyen, pénzfelvétel esetén idegen személy ne lássa a beütött kódot, illetve azt, hogy mennyi pénzt vett fel és a bizonylatot se hagyja a helyszínen!

–           a bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a pénzkiadó nyílás sértetlenségét!

–           mobiltelefonját ne látható helyen tartsa!

–           tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel-és leszállások alkalmával, figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák testükhöz!

 

 

Bűncselekmény esetén tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számokon!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here