Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján

0
1550

Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján ma este a Templom téren, amivel megkezdődött a három hétig tartó „Budaörsi advent 2017” programsorozata.

A közös, ökomenikus gyertyagyújtó ünnepségre már a meghirdetett hat óra előtt szép számmal gyűltek az érdeklődök, és amikor csatlakoztak hozzájuk az előtte lévő szentmiséről kijövők is, megtelt a tér. Az evangélikusok kórusa szólalt meg először, valóban ünnepi hangulatot teremtve, majd a Szent Tarzíciusz Egyesület nevében Főcze Károly lépett a mikrofonhoz és emlékeztetett rá, hogy12 évvel ezelőtt szervezték meg először ezt az eseményt; és átadta a szót Varga János római katolikus plébánosnak.

Jó itt körbenézni, látni azokat, akik már korábban is itt voltak, és azokat, akik első alkalommal vannak itt, talán azért, mert sok jót hallottak erről az imádságos együttlétünkről – mondta az atya. – S nagyon örülök annak, hogy ennyien együtt vagyunk. De el ne tévedjünk a csalóka, félrevezető fényektől! Advent valami egészen másról szól. És szólanak majd itt is és máshol is azok a próféták, akik esengve imádkoztak az Úristen felé vagy az ő szócsövei voltak és azt mondták, hogy nyíljék meg az ég és hozza el az Üdvözítőt, mert az Üdvözítő az, akit várunk, és ebben az adventi időszakban is ővele akarunk találkozni, illetve ezt az időt arra felhasználni, hogy vele találkozhassunk. A prófétákra figyeljünk, és ne másfajta, csalóka fényeket kövessünk, és akkor remélhetőleg Betlehembe is elérkezünk.”

Ismét a kórus után Vatamány Sándor a budaörsi görögkatolikusok parókusa arról beszélt, hogy újra  eltelt egy év,  és „most kezdődik, illetve sokkal inkább folytatódik a várakozásunk, merthogy Krisztus megígérte, hogy el fog jönni, és a kereszténység kétezer éve ebben a várakozásban él. Az a fény pedig, amit hétről hétre meggyújtunk a koszorún, jelzi a mi várakozásunkat.”

Ne csak a szánkat nyissuk imádkozásra, hanem a szívünket is” – ezekkel a szavakkal Miklósi Koppány református lelkész vezette be a közös imát.

Az este 19 órakor a templomban az Esszencia Produkció nagyon érdekes, a népzenét és világzenét ötvöző előadásával folytatódott, illetve 20 órakor a Király Martina duo akusztikus koncertje zárta a napot a PostART-on.

Holnap többek között a Pro Musica kórus adventi hangversenye lesz az evangélikus templomban, a következő három hét eseményeit pedig ITT találják meg!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here