Látványosságok a „szomszédban” – kirándulás Kamaraerdőben (2. rész)

0
4872

Kamaraerdőben számtalan gyönyörű hely van, ahol szabadon lehet játszani, futkározni vagy éppen kirándulni. Ebben a cikkünkben most a Hosszúréti patak mellett elnyúló területet mutatjuk be részletesen.

„Ez egy kis sziget a városban, ahol csend és nyugalom van” – mondta a Varjú utca és a Hosszúréti patak által határolt területről Kovácsné Lupás Adrienn, a Kamaraerdei Közösségi Ház vezetője, aki nagy ismerője Kamaraerdőnek. Budaörsről a Temető utca felől érdemes megközelíteni ezt a részt, ahol elsőként egy futópályát pillantunk meg.

A futókör inkább az édesanyák edzéstervébe illik, de a nagy, burjánzó parkban a kisebbek is jót tudnak szaladgálni és fogócskázni. A Hosszúréti patakkal párhuzamos sétány innen indul, amelyet pár kilométeren át követve több érdekes állomást látogathatunk meg. Sétálva vagy rollerrel, biciklivel egyaránt jó móka.

Továbbhaladva az úton pár száz méter múlva elhagyjuk a körforgalmat, és a park nagyszerű látványosságokkal folytatódik. Van itt bokroktól ölelt kutyafuttató, amely attól különleges, hogy nem pusztán egy elkerített terület, de ügyességi játékok is vannak benne a házi kedvencek számára.

A parkban lenyűgöző a növényzet: van itt színpompás rózsakert és változatos dísznövényeket felvonultató kert is, amelyek épségére figyelmeztető feliratok (A növények termései esetenként mérgezőek, veszélyesek lehetnek! A növények károsítása, gyűjtése tilos!) vigyáznak.

A bokrok, cserjék takarásában több sporteszköz (pingpongasztal és sakktáblák), sőt focipálya is található, amelyek kicsik és nagyok számára is használhatóak.

A parkban magasodik egy lovas szobor is, amely a kicsiket ugyan mászásra csábítja, ám fontos tudni, hogy ez nem játszóeszköz.

Körülbelül száz méterre ismét egy kisebb, kiépített parkot találunk a sétány mellett, ahol napsütötte padok vesznek körbe egy szélforgót.

Innen már látszik a következő izgalmas terület, amelyet a csemeték rohanva pár pillanat alatt elérnek. A tér különlegessége az ott elterülő, hosszúkás alakú záporvíztározó. Ez valójában egy mesterséges tó, amelyben van egy vadregényes sziget is, és békák, tőkés récék csodás otthona. A partján padok állnak, amelyeken üldögélve nagyszerű élvezni a csöndet.

Pár méterre egy játszótér található, amely két, elkerített részből áll. Az egyiken a nagyobb gyerekeknek való, összetett, ügyességi játékokkal és csúszdákkal gazdagított mászókát találunk, a másikon pedig az aprónépnek való hinták, rugós játék, körbeforgó és az elmaradhatatlan homokozó látható.

Innen kelet felé, a park végében, egy dombon áll még egy nagyobb csúszda, picit arrébb pedig egy újabb focipálya, amelyet szintén érdemes kipróbálni. Itt egy kisebb tűzrakóhelyet is kialakítottak bográcsállvánnyal és csappal, ám ott jártunkkor ez nem volt a legszebb állapotban, pedig maga az ötlet kitűnő.

Kamaraerdő tehát számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál, és még nem is ejtettünk szót a budapesti részen elterülő Nagyrétről, a szélén álldogáló mesebeli erdészlakról  és az ott húzódó erdei tanösvényekről, amelyek mind nagyszerű élményeket és kirándulási lehetőségeket kínálnak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here