Az Ars Sacra kiállítás záróeseménye lesz vasárnap

0
256

Szeptember 29-ig tekinthető meg az a képzőművészeti kiállítás, amely múlt szombaton nyílt a Zichy majorban. Az ötödik Ars Sacra kiállítás alcíme: Gyújtópontban a Biblia. A záróeseményre vasárnap 18 órakor kerül sor ugyanitt, melynek keretében Róbert György (blockflőte) és Szabó István (lant, ének) hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők.

Múlt hét szombaton, szeptember 21-én nyílt meg a Zichy Majorban az a tárlat, amely az Ars Sacra Fesztivál részeként évről-évre megrendezésre kerül. Az idei kiállítás címe: Gyújtópontban a Biblia. A megnyitó ünnepségen Róbert György játszott blockflötén és Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa mondott megnyitó beszédet, melyben a könyv, s főként a „könyvek-könyve”, a Biblia üzenethordozó szerepéről beszélt, melyet a képzőművészet erősíthet.  „Az illusztrált könyvekben a művészet és az üzenet kapcsolata jelenik meg. A képzőművészetnek is saját üzenete van, egy alkotásnak is. S ha két alkotás találkozik, egymás üzenetét erősítik” – mondta Márió atya.

Márió atya minden alkotó kiállított képéhez fűzött magyarázatot:

Ifj. Fáy Aladár (1926-1986), református lelkész és képzőművész bibliai témájú metszetei a kiállítás legrégebbi darabjai. De nem csupán illusztrációk ezek, hanem az értelmezés egy formája, tehát lelkészi hivatásának mintegy kiegészítése a művészete.

Győrffy Sándor alkotásaiban néhány szó kompozícióinak fő eleme. Azonban a letisztultság, a szűkszavúság készteti megállásra a befogadót, mert így is ott kell lennie az üzenetnek.

Ferenczi Károly rajzain szintén megjelennek a szavak, méghozzá latin szavak, és képi világában az egyházi és a profán keveredve jelenik meg.

Simon Zsolt Privát Ikon sorozatának utalásai egyéniek, Kis Magyar Ikonjai a Szűzanya ünnepei köré szervezik az évet naptárszerűen.

Ghyczy György az út témáját dolgozza fel, mely kimeríthetetlen üzenethordozó, s az út összekötő elem a keleti gondolkodás Taójától a Bibliában elhangzó „Én vagyok az út”-ig.

Pusztai Pálma Panna képein a fehér szín dominál és a természet elemei.

Stremeny Géza kiállított műveinek nagy részén a fa szerepel. Részletes koronáik tartalmazzák az üzenetet, mely szerint az alkotás és az elmúlás hordozza a hiábavalóságot és mégis örökkévalót.

A kezdet és a vég köti össze Gvárdián Ferenc szoboralakjait is, melyek a kiállítás előterében találhatók.

A kiállítás vasárnapig megtekinthető.