Teremtés hete 2019

0
621

Hála és felelősség

Budaörs 2019. szeptember 29. – október 6.

A Teremtésvédők Ökumenikusan Budaörsön (TÖB) munkacsoport szervezésében az idei Teremtés hetén a következő programokra hívunk minden érdeklődőt, tenni, imádkozni vagy ismereteket szerezni vágyót:

holNAPhimnusz kiállítás

Szeptember 30. – október 11.

Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola, Templom tér 1.

„A jövő távlatairól – a jelen aggodalmainak szorításában – Szent Ferenc szavai nyomán”

Ezzel a mottóval hívja egy rövid, de szerteágazó fizikai és szellemi sétára a látogatót a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület által összeállított vándorkiállítás, mely Assisi Szent Ferenc Naphimnusza alapján tekint rá a mai világ környezeti gondjaira, és felelősségünkre, de egyben a reményre is szeretne rámutatni.

Imaest a teremtéstudatosság jegyében

Szeptember 30. hétfő 20:00

Református templom,  Clementis L. u. 5.

A különböző felekezetek tagjait, különösen is az ifjúsági közösségeket, de hozzájuk csatlakozva minden korosztályt hívunk a Teremtés hete imádságos indítására. Sok a tennivalónk, de ezek között az első, amire az idei hétre készült ökumenikus füzet is felhívja a figyelmet, hogy Istenhez forduljunk, és az ő kegyel­mét kérjük ahhoz, hogy a teremtett világért vállalt evilági cselekvésünk megfeleljen az Ő akaratának.

Megőrizni és megújulni. Beszélgetés a holNAPhimnusz kiállítás kapcsán

Október 3. csütörtök 18:30

Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Templom tér 1.

A holNAPhimnusz kiállítás rávilágít, hogy a mai környezeti gondok gyökerei ősi emberi kérdésekhez nyúlnak vissza. Talán a megoldások, a válaszok lényege is régen elhangzott már? De akkor miért nem tesszük? Mennyiben kell új megoldásokat találnunk, és miben érdemes örök igazságokhoz vissza­nyúlnunk? Tauber Tamás biológus, környezettan-tanár és több teremtés- és környezetvédelemmel foglalkozó egyesület tagja vezetésével erről beszélgethetnek az érdeklődők a kiállítás helyszínén.

Gyógynövénybemutatóval fűszerezett múzeumlátogatás a Heimatmuseumban

Október 5. szombat 15:00

Jakob Bleyer Heimatmuseum, Budapesti út 45.

Metélőhagyma a vajaskenyérre, gyógynövények a reggeli teához, levendulacsokrok a ruhásszekrénybe, lestyán a húslevesbe és mindez frissen, a saját kertünkből? Igen, lehetséges, és csak pár négyzetmétert kell a kertből erre rászánni – példa rá a Heimatmúzeum kis fűszerkertje. Most lehetőség lesz rá, hogy megismerkedjünk velük közelebbről Lechner Judit biokertész, teremtésvédő kalauzolásával. A felújított kiállítást is megnézzük, hiszen az itt látható bútorok, használati tárgyak, gazdasági eszközök egy olyan világról mesélnek, amiben a fenntarthatóság, a mértékletesség, a teremtett világ tisztelete a mindennapi élet szokásrendjét teljesen átjárta. Mit üzennek nekünk ezek a tárgyak, növények a múltról? Mit élhetünk meg, tanulhatunk belőle újra napjainkban?

A programok megvalósításában a TÖB munkacsoporttal együttműködik a Budaörsi Kertbarátok Köre, a Budaörsi Református Egyházközség, a Budaörsi Római Katolikus Plébánia, a Jakob Bleyer Heimatmuseum, a Kőszikla Baptista Gyülekezet és a Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

Bővebb információ a Teremtés hetéről és letölthető kísérőfüzet: www.teremtesunnepe.hu