Aktfotó kiállítás nyílt a Zichy majorban

0
267

A járványhelyzet óta első alkalommal szervezett tegnap kiállítást a BUM Art, illetve tulajdonképpen kettőt. Az egyik a XX. Szentesi Aktfotó Biennále budaörsi bemutatója, a másik a BUM művészeinek tárlata hasonló témában, Testképek címmel, a kisteremben.  A kiállításokat szeptember 27-ig lehet megtekinteni.

A Szentesi Aktfotó kiállítást Módos Gábor fotóművész nyitotta meg, aki közérthetően mondta el, mi számít aktfotónak, ez az a műfaj, aminek nem a vágykeltés a célja, hanem valami más. Hasonlóan a nudista strandhoz, ahol mindenki pucér, mégsem jön szexuális izgalomba senki. A kiállítás képei nagyon vegyesek, van köztük „izzadtságszagú”, amiről lerí, hogy nagyon érthetetlenül művészinek szánta készítője, de vannak köztük nagyon jól sikerült fotográfiák is, de ízlésekről nem lehet vitatkozni. Módos Gábor szerint mindenesetre érdemes megnézni ezt a fotókiállítást.

A Testképek című, a BUM Art különböző művészeinek képeiből készült kiállítás megnyitó beszédét Molnár-Göb Zoltán, az egyesület művészeti vezetője mondta, aki párhuzamot vont a két kiállítás között, illetve rámutatott egységükre.

Beszéde során felolvasással közreműködött Páczelt Andrea, aki a Tartalmas élet című könyvből idézett, mely Menachem Mendel Schneerson, a Lubavicsi rebbe tanításainak gyűjteménye. A Test és Lélek című fejezetből az alábbiakat tudta meg a hallgatóság:

A test és a lélek örök csatában áll egy­mással; minden emberi konfliktus a test és lélek kettősségéből, a testi valónk s a magasztosabb iránti vágyunk közötti feszültségből fakad. Miért van ez így?” Ez a kettő korábban elismerte egymás szükségességét, majd az eredendő bűn után, az öntudatra ébredés során „az emberi szükségletek két részre szakadtak: anyagi és lelki vágyakra.” S bár a testnek és a léleknek egymással ellentétes érdekeik vannak, rá kell jönniük, hogy nincsenek meg egymás nélkül, sőt, együtt többre képesek, mint külön-külön.

A lélek tehát a testen keresztül tud megnyilvánulni, együtt alkotják azt, amit embernek hívnak. Ezt már Molnár-Göb Zoltán tette hozzá, majd kifejtette, a test bármely mozdulatán a lélek vetül át, s ily módon egy művész esetében például a test a mű, az alkotó pedig a lélek.

A kiállítás megtekinthető: 2020. szeptember 27-ig.
Hétfőtől-péntekig 15:00-19:00 óráig.
Hétvégén és egyéb időpontokban telefonos egyeztetés szükséges a 06-20/491-3819 telefonszámon.