Hogyan tovább? – az iskolákból kilakoltatott sportfoglalkozásokról

0
857

Amikor három évvel ezelőtt Árva Mártával, a BDSE aerobik szakosztályának vezetőjével a Bleyer iskola tornatermének hepehupás padlójáról beszélgettünk, egyikünk sem gondolta volna, hogy egyszer még az sem lesz… A múlt héten kiadott EMMI rendeletben javasolták, hogy az iskolák a délutáni, nem tanórai keretek között zajló iskolai sportfoglalkozásokat és sportköröket átmenetileg függesszék fel, ezért az iskolák bezárták tornatermük kapuját az egyesületek edzései előtt.

Budaörsön ez az intézkedés sok egyesületet hozott rendkívül nehéz helyzetbe, például a BDSE aerobik és ritmikus gimnasztika szakosztályát, kosárlabdát, a BSC karate szakosztályát. Egy darabig, míg ilyen jó idő van szeptemberben, a sportolók a szabad ég alatt tudnak edzeni, bár korántsem mindig olyan körülmények között, ami sportágukhoz ideális lenne, például az aerobikosok műfüvön, a kézilabdás gyerekek a homokpályán…

Vannak, akik még ha átmenetileg is, de részben meg tudják oldani a teremhiány okozta gondokat, azonban általában ezek messze nem jelentenek megoldást, főleg nem hosszútávon.

Múlt hét első felében Béres Emese, a BDSE ritmikus gimnasztika szakosztályvezetője robbantotta látványosan a hírt közösségi média oldalán, mely végülis pozitív emberi összefogást idézett elő, és ha nem is minden szempontból ideális körülményeket, de az edzések folytonosságát egyelőre megoldotta. Egy budaörsi autómosó iparcsarnokszerű aulájában kaptak bérlési lehetőséget, aminek megfelelő belmagassága van, azonban fűtetlen, így a hűvösebb idő beköszöntével már alkalmatlan lesz az edzések megtartására. Hétvégén Óbudára járnak át a versenyzők, ami szintén kényelmetlenséggel jár, bár igaz, ott egy valódi ritmikus gimnasztika csarnokban edzhetnek. Az ABS –be kerültek át a tanfolyamos edzések  – de ez igen messze esik a Bleyer, s főleg a Kesjár sulitól, ahol korábban helyben volt az iskolásoknak.

A budaörsi kosárlabdán is nagy érvágást jelent a teremhiány, hiszen ők mind a négy általános iskolában tartottak edzéseket, sőt, meccseiket is az 1. Számúban. Radovics József elmondta, egyelőre az 1. Számú iskola udvarán, illetve a Herman iskolánál lévő kosárlabda pályán tudnak edzeni, de hogy hazai mérkőzéseiket miképpen és főleg hol fogják megrendezni, azzal kapcsolatosan az önkormányzattal próbálnak majd közösen megoldást találni.

Árva Márta, az idén 25 éve fennálló BDSE aerobik szakosztályának vezetője meglehetősen borúsan látja a helyzetet. Először már a tanév elején két hétre bezárt 1. Számú iskolában kellett felfüggeszteni az edzéseket, a múlt hét óta pedig a Bleyerben is. Jelenleg délutánonként az Illyés gimnázium műfüves pályáján vannak az aerobik edzések, amíg az időjárás engedi. Bár ezen a talajon sok mozgáselem nem végezhető el, az erősítéseket el tudják végezni. A versenyzők járnak ezekre az edzésekre, elsősorban a baráti társaság miatt, hiszen versenyekre most nem készülnek a sok bizonytalan tényező miatt. „Olyan mértékben sújtja ez az állapot a szakosztályt, hogy azoknak az első-második osztályosoknak a korosztálya, akik most emiatt nem tudták elkezdeni ezt a sportágat, hiányozni fog a későbbiek folyamán” – hangsúlyozta Árva Márta.

A BSC karate szakosztálya a városi sportcsarnok hátsó udvarán, a füvön edz, míg szép az idő, de azt még nem tudják, hogyan lesz azután. Straub Katalin szakosztályvezető szerint azonban ennél sokkal nagyobb gondok is vannak. Edzők kerültek utcára, semmi jövedelmük, de a járulékokat elvárják tőlünk. Semmi kilátás, hogy mikor lesz itthon állásuk, ezért a tehetséges fiatalok elmennek külföldre. A szülők is fel vannak háborodva, hiszen a gyerekek egészsége került az át nem gondolt korlátozások miatt veszélybe.”

Kétségtelenül fontos, hogy minden óvintézkedést megtegyünk annak érdekében, hogy az iskolákban minél tovább megmaradjon a normális oktatás, azonban kérdéses, hogy arányban van-e a hirtelen, minden átmenet nélkül felbontott bérleti szerződéssel okozott kár az ezzel megelőzött fertőzésszámmal, de ez sosem fog kiderülni.