A Vivart vasárnap esti koncertjével sikeresen zárult a 2022. évi Budaörs Fesztivál

0
332

24. alkalommal rendezte meg a budaörsi önkormányzat  Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét, a Budaörs Fesztivált. Az első tizenöt évben Mandel Róbert nevéhez kapcsolódott, majd Selmeczi Ágnes lett a fesztivál igazgatója, a programok fő szervezője, ami egy stílusváltást is hozott. S bár most szombaton (azaz 2022-ben) az egyik fellépő  nem bántó szándékkal ugyan, de „falunapnak” nevezte az eseményt, az utolsó 9 év legnagyobb változása éppen az, hogy az egyszerre nagyon sok ember, tömeges szórakoztatása helyett valami mást, személyre szabottat kapunk.

Végül is az 5 nap alatt, 6 helyszínen 33 program közül válogathattunk, és mivel vasárnap a záróeseményen egy teljes szimfonikus zenekar állt színpadra (illetve a sportcsarnok küzdő terére) négy kórussal kiegészülve, összesen 160 közreműködő vett részt az idei Budaörs Fesztiválon. Bár a zenei produkciókat már csak felvételről lehet visszahallgatni, a három képzőművészeti kiállítás még néhány napig megtekinthető, és a péntek délutáni kerekasztal-beszélgetést is láthatjuk majd a BKTV-ben, illetve az elhangzottakról elolvashatják a legfontosabbakat a Budaörsi Napló összefoglaló cikkeiben. A hol kellemes, máskor vidám vagy éppen emelkedett hangulatot pedig az egyes eseményeken készült fotókkal igyekszünk megőrizni. Illetve visszaadni azok számára, akik most ugyan nem jöttek el, mert nem értek rá vagy nem érdekelte őket a fesztivál, de hátha éppen ezt olvasva határozzák el, hogy ha lesz jövőre is, azon feltétlenül ott lesznek.

A záróesemény tehát vasárnap este a Budaörsi Városi Sportcsarnokban a Vivart Budaörs Sinfonietta koncertje volt. Beethoven: István király nyitányát kevesen ismerik, Török Géza Liszt-díjas, Hauser József-emlékdíjas karmester vezényletével ezt hallhattuk először. Majd Kodály Psalmus Hungaricus című darabját és hogy legyen közismert mű is, végül a Galántai táncokat adták elő. A szimfonikus zenekart négy kórus egészítette ki (Budaörsi Pro Musica Kórus – karigazgató Tóth Csaba, Budapesti Lantos Kórus – karigazgató Gerenday Ágnes, Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa – karigazgató Szűcs Dániel, Vass Lajos Kamarakórus – karigazgató Szabó Sipos Máté) és Horváth István tenor.

A Budaörs Fesztivál zárókoncertjét hagyományosan a Vivart Synfonietta rendezi. Sajnos az utóbbi két évben meg kellett szakítani ezt a hagyományt a pandémia miatt. Most azonban nagyon jó, hogy újra együtt ünnepelhetünk. Ezen a 2022-es fesztiválon nagyon sok műfaj megjelent. Volt dzsessz, dzsessz rock, pop rock, ma este pedig komolyzene – mondta köszöntőjében a telt házas sportcsarnokban Wittinghoff Tamás polgármester, nagyon jó szórakozást kívánva a megjelenteknek. És természetesen ezúttal se maradt el a kórus titkárának, Tóth Anna zenetörténésztől az előadás előtti rövid ismertetése. Így megtudtuk, hogy  eredetileg 2020-ra készültek ezzel a koncerttel, de most végre megvalósíthatják. Beethoven mint opera szerző nem annyira ismert, de az István király nyitányt eredetileg egy olyan operához szerezte, amely Attila történetét dolgozta volna fel, ami azonban nem készült el. A Psalmus Hungaricus pedig jövőre lesz 100 éves, ami Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságát alapozta meg. Kodály az 55. bibliai Zsoltár parafrázisát hozta létre ebben a művében, ezt zenésítette meg, a Tinódi Lantos Sebestyén-féle szöveggel. Ez az ima akár rossz, akár jó körülmények között megállja a helyét – hangzott el. A Galántai táncokban Kodály régi dalárdai cigány hagyományokat idéz fel, és a körtáncba torkollik ez a folyamat – emelte ki Tóth Anna.

És hogy miként értékelték az előadást a már hazafelé tartó nézők? „Gyönyörű volt. Jó este volt. Köszönjük.”

Fotók: Wunderlich Antal és Jakab Mária

Beszámolónk a fesztivál eseményeiről:

Ma kezdődik a 24. Budaörs Fesztivál

Elkezdődött tegnap a 24. Budaörs Fesztivál

Eseménydús volt a fesztivál második napja

A fesztivál 3. napja: kerekasztal beszélgetés, koncertek, színház, mozi, névadó ünnepség

Szombaton a Templom téren folytatódott a Budaörs Fesztivál

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here