Eseménydús volt a fesztivál második napja

0
389

Két, illetve három képzőművészeti kiállítás nyílt meg, négy koncert volt és egy klímavédelemről szóló előadás is belefért a 24. Budaörs Fesztivál második napjába tegnap.

Eredetileg nem szerepelt a Budaörs Fesztivál programjában, de a helyszín miatt (PostART) részévé vált egy klímavédelmi előadás, ami a Nyitnikéken és nemrégiben a könyvtárban is elhangzott kis változtatással, az aktuális közönséghez igazítva. Délben Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója ezúttal középiskolás diákoknak mondta el egy tanítási óra időkeretében, hogy miért fontos óvni a Föld légkörének hőmérsékletét és hogyan járulhatnak ehhez hozzá saját életformájukkal.

Budaörs Város Önkormányzata programjának célja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a budaörsieket a globális felmelegedés mibenlétéről és a klímavédelem fontosságáról. Az előadó felvázolta, hogy jelenleg attól is nagyon messze vagyunk, amiben a 2015-ben Párizsban megrendezett klímavédelmi konferencián megegyeztek a résztvevő országok, ami úgy hangzik, hogy 2100-ra maximum 1,5-2 °C-kal legyen magasabb a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtthöz képest. Ugyanis a jelenlegi életformája az emberiségnek – beleértve a kormányok szakpolitikáit is – úgy áll, hogy 3,5 °C lesz ez az emelkedés vagy még magasabb. Tehát fontos azzal foglalkozni, hogyan lehetne ezt alacsonyabban tartani.

Mindennapi apró, egyéni döntéseink befolyásolják majd a végeredményt: PET palackos vizet fogyasztunk minden nap vagy saját kulacsunkat töltjük meg csapvízzel. Az energiahasználat, a közlekedés, a hulladéktermelés mind-mind olyasmi, amit – mivel ezek mind fosszilis energiahordozók égetésével történik – egyénileg csökkenteni lehet. Ezen felül pedig a közösségeknek összefogva lehet nagyobb célokat elérnie, ami például helyi szinten az önkormányzatoknál érhető el, illetve az államvezetésre történő nyomásgyakorlással.

18 órakor Neil Wolstenholme kézőművész Punks Not Dead című kiállításának megnyitója volt a Köztér 18. szám alatt. Utána ott a helyszínen a Möbius akusztik zenélt. Ugyanekkor a PostART udvarán a Sorbonne Sexual lépett fel.

19 órakor a Zichy major két termében két kiállítást rendezett a Budaörsi Művészek Egyesülete. A kisebb teremben Tavaszi tárlat címmel az egyesület tagjainak zömmel az elmúlt egy év munkái láthatók, eklektikus összevisszaságban, tematika nélkül.

A nagy teremben érdekesebb volt, hogy a kiállított képeknek a látogatók adhatnak különböző címeket.

Erre is utal az Elkezdtem… s te fejezd be! címe a kiállításnak. Az alcím pedig – Interaktív képalkotás címekre hangolva: művek, melyek címekre várnak, címek, melyek alkotót keresnek – már utal arra, hogy szombaton, május 14-én 16 órától 19 óráig valami közös kép készítéséhez várják az érdeklődők közreműködését. A megnyitón Somogyi Ferenc és Molnár-Göb Zoltán mondta el a cím-, illetve képalkotás menetét.

20 órától a Felső Tízezer nevű zenekar adott koncertet a PostART-on.

Majd 22 órától a gyergyószentmiklósi 4S Street együttes lépett fel, akikről Selmeczi Ágnes fesztiváligazgató elmondta, olyan jó zenét játszó, sikeres zenekar, hogy nemsokára már nem fogja tudni elhívni őket a fesztiválra, mert annyira felmegy az áruk. Az esti koncerteken remek volt hangulat és sokan táncoltak.

A fesztivál részletes programja ITT található.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here