A városháza dísztermének névadó ünnepsége

0
370

Tegnap, május 13-án este volt a budaörsi városháza dísztermének névadó ünnepsége és az ehhez kapcsolódó emléktábla avatása. A képviselő-testületi üléseknek és nagyobb városi rendezvényeknek helyet adó nagytermet Schmidt Mátyásról, Budaörs díszpolgáráról nevezték el. Ünnepi beszédet mondott Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, Jürgen Wiedel, Bretzfeld alpolgármestere és Schmidt Mátyás két gyermeke, Brigitte Kurz és Stefan Schmidt. Az ünnepség fényét emelte a Bernbachtali Havasi Kürt zenekar és a Lyra Dalkör műsora.

A tavaly szeptemberben elhunyt Schmidt Mátyás nevét kapta a városháza második emeleti díszterme. Az ünnepélyes névadásra és a hozzá kapcsolódó emléktábla avatásra tegnap este került sor.

Ünnepi beszédében Wittinghoff Tamás azt hangsúlyozta, hogy egy közösség életében fontos az emlékezet, a kiemelkedő személyek tekintetében is, intézményeket, díjakat nevezett el már róluk Budaörs. „Most pedig a városháza legfontosabb helyiségét nevezzük el egy olyan emberről, akinek emlékét szeretnénk megőrizni az utókornak” – mondta. Röviden összefoglalta Schmidt Mátyás tevékenységét. Tizenhat éves korában el kellett hagynia Magyarországot, de számára egész életében olyan fontos volt az óhaza, hogy addig nem nyugodott, míg egy szoros kapcsolat ki nem alakult az új és a régi otthona között. Munkálkodása eredménye az, hogy 1989-ben hivatalosan is testvérváros lett Bretzfeld és Budaörs, de Schmidt Mátyás jelentősége abban is tetten érhető, hogy „azon dolgozott, hogy a testvérvárosi kapcsolat ne csak formális legyen, hanem minél inkább tartalommal töltődjék fel.” Rengeteg látogatást szervezett, hogy élővé váljon a két város lakóinak ismeretsége. Schmidt Mátyás (Matthias Schmidt) nevéhez fűződik a Kőhegy keresztjének újra felállítása, amit 1950-ben eltávolítottak, 1996-ban Bretzfeldben Budaörsi Heimatmuseumot alapított. 2000-ben Budaörs díszpolgára lett. „Amikor ennek a teremnek az elnevezésével emléket állítunk Matyi bácsinak, egyúttaél tisztelgünk is a jelentős életműve előtt” – zárta beszédét a polgármester.

Jürgen Wiedel, Bretzfeld alpolgármestere elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy Matthias Schmidtről nevezik el a dísztermet, aki a bretzfeldi érdemrendtó, és az NSZK érdemkeresztjének is birtokosa volt. Majd kifejtette, hogy most, amikor a világ kibillent az egyensúlyából, ezekben az időkben egy ilyen gesztus, mint ez a névadás, egyben figyelem felkeltés is azokra az értékekre, amelyek ebben a közel 33 éves testvérvárosi kapcsolatban megjelennek. És ebből a szempontból Matthias Schmidt érdeme különösen jelentős, hogy fáradhatatlan munkájának eredményeképpen ilyen szinten vannak ezek a kapcsolatok.

Beszéddel készültek Schmidt Mátyás gyermekei is, az 1957-ben született Brigitte Kurz és az 1960-as születésű Stefan Schmidt. Visszaemlékezéseikről beszéltek, élete során Schmidt Mátyás sosem szakadt el Budaörstől és sokszor mesélt itteni emlékeiről gyermekeinek. A nagymamáról, a virágszőnyegről, őszibarackról, borospincékről. Stefan Schmidt így jellemezte: „Bárhol is volt, gyorsan kötött barátságokat. Nagyon szorgos, céltudatos, dolgos, ötletgazdag és szeretetteli ember volt. Szerette a beszélgetéseket és szerette az embereket.” Elmesélték, hogy Matthias Schmidt munkája mellett sok társadalmi munkát és tisztséget elvállalt. A Budaörs-Bretzfeld Baráti Kör kezdeményezője, alapítója és évekig elnöke is volt.

Felszólalásukat úgy zárták, nagy büszkeség, hogy a városháza éppen a budaörsi városháza dísztermét nevezik el róla: „Ez a terem egy olyan hely, ahol emberek találkoznak, terveket szőnek, vitatkoznak, ünnepelnek és nevetnek. Ez volt az ő világa.”

 

A testvérpár egy ajándékot is hozott a névadó ünnepségre, az édesapjuk dolgozószobájában lógó képet a Kőhegyről, amit a szintén kitelepített de Ponte József budakeszi művész munkája.

A beszédek után felavatták a terem melletti falon lévő emléktáblát, a leleplezést Brigitte Kurz és Wittinghoff Tamás végezte.

Az eseményt állófogadás zárta.

Az esemény Budaörs Fesztiválhoz való kapcsolódása abban is megnyilvánul, hogy a havasi kürt zenekar fellép május 14-én, szombaton 13 órakor a Templom téren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here