A Stardust Musical and Dance School képzése egyedülálló Budaörsön

0
58

Nyílt napot tart a Stardust Musical and Dance School szeptember 4-én, szombaton, a lakótelepi közösségi házban (Lévai utca 34.) 9 órától. A táncos-énekes-színész képzéssel foglalkozó tanoda 9-18 éves korú gyerekek látogatását várja, akik érdeklődnek a színjátszás és ezen belül főleg a musical iránt.

A musical-tanulás során nemcsak táncolnak a gyerekek, hanem énekelnek is és prózában is helytállnak. Ennek a komplex képzésnek nagyon sok előnye van. Egyrészt a tánctanulás a testtartásukat javítja, harmonikus mozgást alakít ki, másrészt jó hatással van az idegrendszer fejlődésére”mondta Horváth-Mester Henriett, a Stardust Musical and Dance School alapítója és vezetője, amikor tanodájáról kérdeztük.

Milyen típusú gyermeknek ajánlott? Az introvertáltnak azért jó, mert kicsit jobban megnyílik a világ felé, magabiztosságot, határozottságot ad. Az extrovertáltnak pedig azért, mert egyébként is sok interakcióra van szüksége. Ezen kívül egy nagyon jó közösségbe kerülnek a gyerekek, ahol a szociális fejlődésük jó irányban biztosított, ráadásul a drámajátékok által sokat tanulnak élethelyzetekről. „Mindezeknek akkor is nagy hasznát veszik később a felnőtt életben, ha nem lesz belőlük színész. Bármivel foglalkoznak majd, a határozott kiállás, amit itt tanulnak, mindenképpen a javukra válik. Akár prezentációt tart majd valaki emberek előtt, akár tanár lesz, lámpalázzal már biztosan nem lesz gondja” – tudtuk meg a táncművész-koreográfustól.

A Stardust Musical and Dance School képzése egyedülálló Budaörsön. S mi történik ezeken a foglalkozásokon? Létrejöttekor eleinte csak jazz- és musical táncoktatással foglalkoztak, majd egy nyári tábor során bővült ének és színészmesterség oktatással – hiszen nem lehet egész nap csak táncolni –, amit a gyerekek úgy megszerettek, hogy  átálltak a komplex tanításra egész évben. Azóta minden tanévben feldolgoznak és színpadra állítanak egy musicalt, s ez olyan eredményes, hogy az itt tanuló gyerekeket 99%-os arányban felveszik a fővárosi színházak aktuális előadásaikhoz tartott meghallgatásokon.

A 2021/2022-es tanévben – közkívánatra – klasszikus balett alapokat is lehet tanulni a Stardust keretei között, illetve külön táncórák lesznek hétfőn és szerdán fél négytől, 45 perc klasszika és 45 perc modern tánc. Ez elsősorban azoknak jó, akik az ének mellett szeretnék fejleszteni a tánctudásukat, de csatlakozhatnak olyanok is, akiket a színészmesterség, próza és énektanulás nem érdekel. A musical csoportnak kedd-csütörtökön van mozgásórája, ahol koreográfiáival foglalkoznak. Hétköznap az ifiklubban, szombat délelőttönként pedig a lakótelepi Közösségi Házban, ahol az ének, a próza és a színészmesterség tanítása zajlik.

Minden évben egy musicalt dolgozunk fel, most idén ez az Abigél lesz. Nem az egész darabot, csak egy bő keresztmetszetet adunk, kb. 45 perces műsort állítunk össze belőle” – mondta Henriett. A musical csoport és a hétfői, szerdai tánc független egymástól. Viszont a félévi és év végi bemutatókon mindenki fellép. A musical résztől független a keddi és csütörtöki tánc, ekkor más-más koreográfiát tanulnak a gyerekek, de a fellépésre összekombinálják a kettőt. A szülőknek kétszer adnak elő műsort az év során. A karácsonyi gálán több szerepet kap az, aki az Abigélben mellékszereplő. Az év végi előadást vizsgakoncertnek hívják, ahol neves színművészek (többek között Serbán Attila és Andrádi Zsanett) értékelik a gyerekeket és díjakat osztanak ki, legjobb színészi alakítás, legjobb tánc, legjobb énekhang kategóriákban és a zsűri különdíját. A gyerekek azonban ezt is játéknak fogják föl, nincs rivalizálás, inkább segítik egymást.

Nyáron több tábor volt, a musical csoportnak bentlakásos, itt a következő évad produkcióját kezdték el feldolgozni, szereposztás, olvasópróba, ahogy az szokás. Ezen kívül volt tánctábor, kortárs, modern tánc, ami napközis tábor, itt Budaörsön. És volt egy olyan tábor is, ami kifejezetten a nyaralás, a pihenés jegyében telt, Velencén. Ez alatt nem dolgoztak, viszont sok drámajáték, szituációs gyakorlatok, társasjáték szerepelt a programban. Ilyen táborok lesznek jövőre is.

A tervek? Az új tanévben indul a Stardust Mini, a nagyobb óvodásoknak, hétfőn és szerdán Szász Zsófia vezetésével. Ő Henriett egyik első tanítványa, aki mára elvégezte a Kortárs Modern Táncfőiskolát. Itt elsősorban a zene és a tánc megszerettetésére fektetik a hangsúlyt, illetve már azt is tanítják, hogy a gyerekek önmagukra és másokra is tudjanak figyelni. 

Mindenképpen meg kell még említeni Henrietta és Zsófia mellett Boldizsár Tamást, a Budapesti Operettszínház  művészét, aki elsősorban énekelni tanít a  Stardustban.

A tánchoz színpadi alázat, tehetség, adottságok kellenek – mondta végül Henrietta. De mindent lehet képezni, tanulni, sőt, nyilván kell is. Ezzel szemben a koreografálás kreativitás kérdése, és ez valakiben vagy megvan, vagy nincs. A tanításhoz pedig fontos még a rutin, míg az ember rájön, hogy melyik korosztályt mivel lehet megérinteni, motiválni, hiszen egy 6-7 éves gyerekhez másképp kell hozzáállni, mint egy kiskamaszhoz.

Névjegy

Horváth-Mester Henriett táncművész, koreográfus. Gyerekkorában tíz éven át szertornázott, amikor a debreceni színházban beválogatták az Aida előadásába. A debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában balettmesternője Poroszlay Éva volt, akinek a javaslatára B kategóriás általános táncosi végzettséget szerzett Budapesten a Nemzeti Filharmónián. Karrierje csúcsán négy és fél évig szólistaként táncolt Amerikában, két évig turnézott a magyar zenés színházi kultúrát eredményesen megújító Rock Színházzal, illetve sokan megismerhették, mint táncost Ausztriában is. A tanítást még Debrecenben kezdte, és koreografálással kezdődött az oktatói karriere. Ekkor még ő maga is aktívan táncolt. Később családot alapított és tizenkét éve Biatorbágyon hirdette meg a tánctanítást, ahol egy musical csoportot hozott létre. Budaörsre, ahol az oktatás mára kiteljesedett, Pintér Krisztina, a lakótelepi Közösségi ház volt vezetője hívta mintegy tíz évvel ezelőtt.

Bővebben, illetve jelentkezés:

https://linktr.ee/stardustmusicalanddanceschool

Fotók: a Stardust Musical and Dance School Facebook oldala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here