A Jókenyér – Ínyencek háza év végi beszámolója

0
266

Az év végéhez közeledve ismertebb, a budaörsiek életére hatással lévő és a Budaörsi Naplóban korábban rendszeresen megjelenő cégek vezetőit kértük meg, hogy foglalják össze a legfontosabb 2021-es eredményeiket és mondják el, várhatóan mi okozza majd számukra a legnagyobb problémát a következő hónapokban, évben. A Szabadság úton lévő tulajdonosa Bogatin János egy kis történeti áttekintéssel kezdett.

Üzletünk Jókenyér pékség néven 2006-ban, azaz 15 éve kezdte meg működését az akkoriban még ritkaságnak számító minőségi pékáruk, rozskenyerek, teljes kiőrlésű termékek értékesítésére. Ezt követően két fordulópontot kell még megemlítenem. 2012-ben sikerült hitel segítségével megvásárolnunk az egész épületet és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy kibővítsük üzletünket egy delikátesz részleggel, ahol minőségi hús, sonka- és sajtáruk megvásárlására is lehetősége nyílt vevőinknek. Mindezt tea, édesség, olívaolajok, bor- és whisky választékkal megspékelve.

2018-ra kiderült, hogy az épületünk, mely helyi műemléki védettséget élvez, oly mértékben korszerűtlenné, „javíthatatlanná” vált (a belső falak vályogból készültek, a tetőszerkezetünk a beomlás szélén állt, szigetelések hiánya), hogy a külső falak megtartásával az egész épület lebontásra került. Ekkor derült ki, hogy üzletünk alatt nemcsak egy, hanem két pince is található, melyek felderítésre kerültek és az egyiket sikerült is bevonnunk a napi tevékenységünkbe. Az újjáépítés ideje alatt közel öt hónapig zárva tartottunk, vállalva a kockázatot, hogy vevőink ez idő alatt elpártolnak tőlünk.

Egyúttal meleg konyha kialakításával bővítettük szolgáltatásunkat, meleg reggeli- és ebéd felszolgálásával is, melyek töretlen népszerűségnek örvendenek. Kávéfőző kapacitásainkat is jelentősen bővítettük új berendezésekkel. Illy kávéink töretlen népszerűségnek örvendenek. Ülőhelyeink száma is a már említett pincehelyiség bevonásával jelentősen bővült, jelenleg akár 20-25 személy is egyszerre helyet tud foglalni nálunk a két szinten. Ennek következtében nevünket is kicsit megváltoztattuk Ínyencek házára, hiszen a Jókenyér termékek mellett, jelentősen bővítettük delikátesz termékpalettánkat, és meleg konyhai részlegünk is önálló egységet képvisel. Ez a név jobban kifejezi, hogy mi már nemcsak egy pékség, hanem annál jóval többek vagyunk.

Az újjáépítést követően közel egy évbe telt, amíg forgalmunkat a megelőző időszak szintjére fel tudtuk tornászni és nemcsak a régi, de új vevőink is megszerették üzletünket.

Ezt a felívelő periódust törte ketté a pandémia. 2020 tavaszán a korlátozások és különösen a különböző idősávok bevezetésével forgalmunk dinamikus növekedése megállt és kiszámíthatatlanabbá vált. A home office népszerűvé válása kényelmesebbé tette az embereket, ritkábban mozdultak ki otthonról és az online megrendelések dinamikus emelkedése jellemezte ezt az időszakot.

Úgy véltük ebbe mi nem tudunk versenyképesen beszállni, viszont a közelben levő nagy láncokkal ellentétben mi továbbra is hittünk és hiszünk a személyes, testre szabott, kedves kiszolgálásban. Az éttermekkel ellentétben nekünk nem kellett bezárni, viszont a kávé- és konyhai fronton jelentősen megnövekedett az elviteles vásárlás. Ki tudtuk használni helyzeti előnyeinket és például 2020-ban először libanapokat tartottunk, melyet tavaly elvitelre tudtunk értékesíteni, ebben az évben, noha az éttermek is megnyithattak már, sikerült tovább növelnünk a forgalmunkat. Összességében azonban a 2020-as évet visszaesés nélkül zártuk, 2021-ben viszont az újabb lezárásoknak köszönhetően forgalmunk növekedése megtorpant, sőt a nyári hónapokban jelentősen visszaesett, köszönhetően elsősorban annak, hogy az emberek végre utazhattak és gyorsan éltek is ezzel a lehetőséggel.

Ebben az évben viszont a pandémia mellett újabb kihívásokkal kellett szembenéznünk, ez pedig az infláció és az esetenként fellépő termékhiány, elsősorban a delikátesz részlegünkön.

Szerencsére a karácsonyi időszakra ez nagyjából helyreállt és a korábbiaknál jóval nagyobb választékkal tudunk vevőink rendelkezésére állni. Kissé átalakítottuk polcrendszereinket, ennek következtében elsősorban desszert- és teaválasztékunkat jelentősen tudtuk bővíteni. Személyre szabott, egyedi csomagokat tudunk összeállítani, Családi, kis céges rendezvényekre sonka- és sajttálakat tudunk készíteni.

Előreláthatólag a 2021-es évet pici növekedéssel tudjuk zárni, ami az inflációt is figyelembe véve viszont inkább stagnálást, semmint növekedést jelent.

Eddig tudtunk élni a hitelmoratórium lehetőségével, azonban ez megszűnt, ami az energia- és munkaerő költségek növekedése mellett a 2022-es évre további kihívásokat jelent számunkra.

Kisebb fejlesztéseink voltak, de amit már évek óta szeretnénk, hogy a másik pincénket is meg tudjuk nyitni és ott boresteket tarthassunk neves borászok bevonásával sajnos a forráshiány miatt még várat magára. Ezzel együtt az utcai front lábazatát is szeretnénk helyreállítani. Talán jövőre sikerül megoldanunk.

Eddigi sikereinket nemcsak a termékeinknek, hanem munkatársaimnak is köszönhetjük, különösen a már a kezdetektől nálunk dolgozó Katalinnak és Lizának. Éttermi részlegünket pedig Edőcs Gábor séfünk viszi sokak megelégedésére.

A sorozat cikkei:

A Mapei ügyvezetője azzal foglalkozik, amit képes befolyásolni

A kihívások, a kitartás, a rugalmasság és a gyors döntések éve a FLYBY Steakhouse-ban

Ránéztünk, hol tart a Terrapark ez év vége felé

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here