A hajléktalanoktól koszos az új buszvégállomás…?

0
643
A látványterven még minden szép

Miért koszos az új buszvégállomás, mit tehetünk az oda rendszeresen visszatérő hajléktalanokkal? Az, hogy gyakran koszos a terület, tény. Az, hogy – ahogy volt az átépítés előtt is – a fedél nélküliek egy csoportjának a rendszeres találkozó helye, szintén tény. De mi a megoldás?

A látványterven még minden szépA budaörsi rendőrök és a közterület felügyelők naponta háromszor járnak a buszvégállomáson, amióta ez a probléma ismét jelentkezett – tudtuk meg. Ám tapasztalataik szerint az ellenőrzéskor éppen ott található hajléktalanok gyorsan összeszedik a holmijukat és elsietnek valahova,  majd kis idő múlva visszatérnek.

A tényleges megoldás természetesen nem a rendészeti fellépés szigorítása, hanem a hajléktalanság tartós felszámolása lenne. Csakhogy ezt ma, Magyarországon aligha képes egyetlen település saját erőből megoldani. Lapunkban többször foglalkoztunk a problémával, egyebek között 2018-ban, amikor a rendeleti szigorítások miatt a fővárosból az agglomerációba, így Budaörsre menekültek a fedél nélküliek. „Ami tőlünk telik, azt megtesszük. Budaörs város hajléktalanellátó rendszere jól működik, ezt a Máltai Szeretetszolgálat végzi az önkormányzat megbízásból. A város hajléktalanjait saját rendszeren belül helyezik el és gondozzák” – nyilatkozta évekkel ezelőtt a polgármester. A városháza szociális irodavezetőjétől pedig rendszeresen megtudtuk, hogy milyen szociális támogatásokat lehet náluk hajléktalanként is igényelni. (Titkárság elérhetősége: 06 23 447-935). Az egyszeri vagy akár havi pár ezer forint jól jön, ha krízis helyzetbe kerül valaki, de hosszabb távon nem lehet belőle megélni, a lakhatás problémáját meg végképp nem oldja meg.

Hosszabb távon ezért csak egy országos, átfogó szociális reform hozhatna pozitív változást, amire azonban még szándék sincsen.

Visszatérve a buszvégállomásnál tapasztaltakhoz: a takarítást az önkormányzat cége, a BTG Kft. végzi, és eddig naponta egyszer tették meg, hogy lemosták, fertőtlenítették a padokat, illetve összegyűjtötték a szemetet stb. Az önkormányzat a napokban elrendelte, hogy naponta kétszer takarítsanak.

Mi magunk hol jelezhetjük a problémát, a rendőrség és a közterület felügyelet helyett/mellett, valós segítséget keresve? A Máltai Diszpécser Szolgálat száma a 06/1-338-41-86, itt lehet krízishelyzetet bejelenteni. Budaörs a Szociális Központ Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézményhez tartozik, ez nyújtja – tehát az önkormányzati megbízás keretében – a hajléktalanok nappali és éjszakai ellátását és az utcai szociális szolgáltatást. A címe Budapest, XI. ker. Rimaszombati út 15/a. Telefonszáma: 06/1-206-72-46. A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk pedig megtalálhatók a www.maltai.hu,www.menhely.hu valamint a www.hajlektalan.info  weblapokon.

Ha tartósan nagyobb koszt, szemetet látnak, akkor azt a BTG ügyfélszolgálatánál kell jelezni. BTG Nonprofit Kft. Központi Iroda, 2040 Budaörs, Dózsa György utca 21. telefonszámaik: 23 420-151, 23 421-016, 23 420-411, 23 421-010, e-mail: ugyfelszolgalat@btg.hu.

Fotó: A látványterven még minden szép

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here