A Budaörsi Repülőtér gazdát cserélt, de maradt állami tulajdonban

0
843

A Telex.hu vette észre, hogy a december 22-i kormányhatározat alapján a Budaörsi Repülőteret is megkapta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), ami az aznap esti Magyar Közlönyben jelent meg. A Budaörsi Repülőtér vagyonkezelője tehát december 23-ától az MTÜ, de hogy ez konkrétan mit jelent, annak részletei egyelőre nem ismertek. A repülőtér eddig is a magyar állam tulajdonában volt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél.

A Budaörsi Repülőtér csak a nevében budaörsi, hiszen közigazgatásilag Budapest 11. kerületéhez tartozik. Bár a budaörsi önkormányzat az elmúlt években próbált ezen változtatni és megszerezni a repülőtér vagyonkezelői jogát, hogy mi dönthessünk arról, mi történhet ott, sikertelenül.

Pedig, amikor 1937. június 20-án felavatták, még Budaörs része volt Magyarország első és bő egy évtizedig egyetlen nemzetközi repülőtere. „A maga korában rendkívül nagyformátumú és modern reptér mára méltatlanul szomorú sorsra jutott és csoda, hogy egyáltalán még megvan” – ezt a 80. évfordulóra rendezett ünnepség kapcsán  írtuk, 2017. júniusban (ITT olvasható) . Majd ugyanazon évben augusztusban arról számoltunk be, hogy el kell hagynia a repteret az addigi üzemeltetőnek, a Magyar Repülő Szövetségnek (MRSZ). (A cikk ITT található.)

A Budaörsi Repülőtér 2000-ben lett műemlékké nyilvánítva, amit a körépület főbejárata előtt egy emléktábla jelez. Ezt az akkor ott dolgozók és sportrepülők készíttették. Akik 2006-ban még arról nyilatkoztak lapunknak, hogy miként tervezik a felújítást. (ITT olvasható.) Ebből azonban semmi nem lett, ahogy az utána többé-kevésbé kiszivárogtatott más befektetői szándékokból sem. Most pedig, a Magyar Turisztikai Ügynökséghez való kerüléssel újra kérdésként merül fel, hogy vajon mi lesz a Budaörsi Repülőtér sorsa.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here