A BTG átadja a szemétszállításhoz az eszközöket és az embereket is Érdnek

0
2889

Megkezdődött a szemétszállításhoz eddig a BTG-nél használt és részben a város tulajdonában lévő eszközök átadása az érdi szolgáltatónak, amely július 2-tól végzi majd ezt a tevékenységet – derült ki  a mai képviselő-testületi ülésen. Lapunk megtudta, hogy (részben?) az embereket is átveszik.

A BTG Kft. üzleti tervének az elfogadása volt a múlt hónapban a képviselő-testületi ülés egyik legfontosabb napirendi pontja, és ezzel a budaörsi hulladékgazdálkodási feladatok átadása az állami központ által kijelölt érdi szolgáltatónak, melynek csak az alvállalkozójaként végezhette el a szemétszállítást a feladat államosítása után, mintegy másfél éve. (Erről ITT írtunk.) Ehhez kapcsolódott a mai testületi ülésen egy sürgősségi előterjesztés arról, hogy a BTG-nek milyen eszközöket kell átadnia az érdieknek. „A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) 37/B. §-a szerint a települési önkormányzat és az önkormányzatok társulása a tulajdonukban álló hulladékgazdálkodási létesítményeket, eszközöket, vagyonelemeket – ha nem adják át a Koordináló szervnek vagyonkezelésre – a nemzeti vagyonról szóló törvény előírásainak megfelelően kötelesek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásához biztosítani, e körben az adott önkormányzattal, önkormányzati társulással közszolgáltatási szerződéssel rendelkező közszolgáltatónak üzemeltetésre átadni. Az átadásra kerülő vagyonelemek egy része a Hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése Budaörsön című KEOP-1.1.1/C/13-2013-0014 azonosító számú projekt keretében került beszerzésre, amely fenntartási időszaka 2021. április 26. napjáig tart, másik része a Földművelésügyi Minisztérium támogatóval kötött HULEJAF-2013-0138 Támogatási szerződésben foglaltak szerint. Önkormányzatunk jelenleg is egyeztetést folytat a közszolgáltatóval, valamint a Támogatóval a vagyonelemek bérleti díj megfizetése fejében történő átadásának, feltételeiről, módjáról” – olvasható az előterjesztésben. A mai testületi ülésen Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy a BTG ma kapott egy levelet az állami holdingtól, az NHKV Zrt-től, melyben a ténylegesnél 3,7 millió literrel kevesebb hulladék elszállítását igazoltak nekik vissza. „Totális őrület, igazi agyrém” a kialakult helyzet – jelentette ki a polgármester. Végül a testület 12 igennel fogadta el a határozatot a vagyonelemek átadásáról. (A napirend előterjesztése: 22. napirendi pont: Sürgősségi indítvány: Döntés a hulladékgazdálkodási vagyonelemek üzemeltetésre átadásáról)

„A szemétszállításban jelenleg tíz munkatársunk dolgozik” – ezt már lapunk kérdésére válaszolta az ülés után Tamás Ervin a BTG Kft. ügyvezetője. Közülük hét főt foglalkoztat a továbbiakban július 2-tól az érdi cég biztosan, és a másik három munkatársuk sorsáról még tárgyalnak velük. Azokat a további dolgozóikat, akiket ideiglenesen, más területről csoportosítottak át erre a területre, megtartják a BTG-nél és az eredeti munkahelyükre kerülnek vissza.

A lakosság szempontjából azonban a nyitott kérdés továbbra is az, hogy az érdi szolgáltató vajon milyen színvonalon (milyen gyakori begyűjtéssel stb.) biztosítja majd július 2-tól a hulladékszállítást Budaörsön, részben tehát ugyanazokkal az eszközökkel és emberekkel, mint tette azt eddig az önkormányzat saját cége, a BTG.

Részletes beszámolónk a mai testületi ülésről: ITT olvasható.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here