Megborul a szemétszállítás Budaörsön, éppen a nyári forróságban? – frissítve!

0
4090

A BTG üzleti tervének az elfogadása volt a mai budaörsi képviselő-testületi ülés alighanem legsúlyosabb napirendi pontja.

Ugyanis arról kellett döntenie a budaörsi városvezetésnek, hogy elengedje-e a saját 100 százalékos tulajdonában lévő közüzemi szolgáltató „kezét” és belemenjen-e abba, hogy július 1-jétől a tevékenység állami központosítása után kijelölt érdi szolgáltató végezze el ne csak papíron, hanem ténylegesen is a településünkön a szemétszállítást, vagy – ahogy azt a törvény egyedül megengedi – alvállalkozóként valahogy továbbra is itt tartsuk helyben.

Az ok, hogy 2017. harmadik negyedéve óta az érdi cég nem fizeti ki az alvállalkozójuknak, tehát a BTG-nek a szemétszállítás díját, és már több mint 200 millió forinttal tartoznak nekik.

A „kéz” elengedése igen nagy valószínűséggel veszélybe sodorja Budaörsön a hulladékgazdálkodást. Tamás Ervin, a BTG ügyvezetőjének részletes beszámolóját meghallgatva Wittinghoff Tamás polgármester egészen nyíltan úgy fogalmazott, hogy a cél a BTG és a szemétszállítás, illetve a budaörsi hulladékgazdálkodás lehetetlenné tételével – amire a város 27 éves történetében nem volt még példa, de talán előtte se – csak az lehet, hogy Budaörs tönkremenjen és ezért a lakosság a semmiről sem tehető, nem kormánypárti többségű városvezetést hibáztassa.

A téma (amiről részletesen később írunk még) indulatos és politikai töltetű vitát váltott ki, és a polgármester személyesen is megszólította a Fidesz-KDNP frakció három képviselőjét, hogy mondják el a véleményüket. Erre Gáspár Béla vállalkozott, de bárcsak ne tette volna, hiszen szavai, hogy “csak egyszerű kis, informatikai hibáról lehet szó, amit hamarosan meg fognak oldani”, illetve hogy  a BTG is majd megoldja a problémát, meg inkább örüljünk annak, hogy az ország fejlődik, csak olaj volt a tűzre.

A testület végül 13 igen szavazattal egyhangúan elfogadta a BTG üzleti tervét, vagyis áldását adta arra, hogy a szemétszállítást adja át a budaörsi kft. az érdi szolgáltatónak. A szavazás után azonban a polgármester még megjegyezte, Tamás Ervinhez fordulva: „Most megszavaztuk az üzleti tervet a javaslat szerint, de ha csodák-csodájára közben bármi történik, ami miatt ezt felül kell/lehet vizsgálni, akkor tudjunk visszatérni rá.” A BTG ügyvezetője: „Természetesen jelzem, ha bármi változás lenne. De, ha meg is kapjuk ezeket az összegeket, akkor sem mondhatjuk, hogy a rendszer működőképes.”

A testületi ülésre az előterjesztések ITT érhetők el, a BTG üzleti terve a 16. napirendnél található.

 

Frissítés:

Ellehetetleníti az állam a szemétszállítást Budaörsön

A kormányzatnak sikerült pénzügyileg teljesen kilátástalan helyzetbe hoznia azt a helyi céget (BTG Kft.), amelyik 27 éven át, közmegelégedésre végezte a hulladékgazdálkodási feladatokat Budaörsön. Ugyanis lassan egy éve nem utal az elvégzett munkájukért egyetlen fillért sem az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.), sem a regionális szolgáltató, az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. Ráadásul a törvényi szabályozás azt is lehetetlenné teszi, hogy az önkormányzat előlegezze meg a hiányzó pénzt.

Május utolsó napjaiban vagyunk, és a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG Kft.) ebben az évben még egyetlen fillért sem kapott az elvégzett munkájáért. Felélte utolsó tartalékait a cég, és immár képtelen megelőlegezni a pénzt arra a feladatra, amelyet az állam elvett az önkormányzatoktól – közölte a május 30-án tartott képviselő-testületi ülésen a polgármester.

Wittinghoff Tamás szerint sokakban akár az is felmerülhet, a kormányzat tudatosan teszi tönkre a helyi szolgáltató cégeket, hogy aztán ezt az ágazatot is hozzá közelálló vállalkozóknak játssza át.

Első lépésként még tavaly megszüntették a BTG Kft. közszolgáltatói státuszát, így a helyzetet mentendő csak az a lehetőség maradt, hogy alvállalkozója lett a térség Érden működő regionális társulásának. Vagyis továbbra is ők végezhették a feladatokat, de pénzt azóta sem kaptak érte.

A „Nemzeti Kukaholding” tavaly június óta egyetlen számlát sem állított ki a Budaörsön élőknek, így innen nem is folyhat be pénz, de nem fizet az érdi társulás sem az alvállalkozójának.

A BTG Kft. elérkezett teljesítőképessége határához: tovább már nem tudja megelőlegezni munkája ellenértékét, mert különben a többi szolgáltatási ága is összeomlik. A bizonytalan helyzetben kollégáik tömegesen lépnek ki, így a maradóktól már most is emberfeletti teljesítmény szükséges a szolgáltatás fenntartásához.

A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat segítse ki a saját cégét, mert az szabálytalan finanszírozásnak minősülne, és így az állam elvonhatná az átutalt pénzt.

Vagyis a város csapdahelyzetbe került. A BTG Kft. a június végén lejáró alvállalkozói szerződését nem tudja meghosszabbítani, mert képtelen tovább ingyen dolgozni. Ugyanakkor teljesen bizonytalan, hogy az érdi társulás, amelyé az ellátási kötelezettség, képes lesz-e elvégezni a feladatot.

A polgármester attól tart, szándékosan idéznek elő káoszt a településen, hogy aztán az önkormányzatra mutogathassanak, amelyik nem tud ellátni olyan alapvető feladatokat sem, mint a szemétszállítás.

A város anyagi kivéreztetése egyébként már másfél éve tart – emlékeztetett rá a polgármester, hiszen az állam úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén évente 2,1 milliárd forintot von el az önkormányzattól, saját bevételei terhére.

Wittinghoff Tamás cinikusnak nevezte a helyi fideszes képviselők magatartását, akik némán asszisztálnak a saját városuk tönkretételéhez. Frakciójuk egyetlen hozzászólója is csak annyit mondott, hogy egyébként „el lehet innen menni”.

Forrás: a budaörsi önkormányzat sajtóközleménye