5 dolog, amivel elkerülheted a téli influenzát, megfázást

0
598

A hideg idő beálltával egyre több köhécselő, tüsszögő emberrel találkozunk. Magunkban csak azon imádkozunk, hogy csak mi el ne kapjuk a fertőzést, csak mi ne legyünk betegek. Az imádság önmagában nem sokat ér, a legtöbb, amit tehetünk, hogy a prevencióra, azaz a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Az alapvető immunvédelmi eszközök egyáltalán nem elérhetetlenek, hiszen a rendszeres testmozgáshoz csak egy kevés akarat szükséges. Gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával is megerősíthetjük szervezetünk védelmi vonalát, illetve a napi 7-8 alvás is sokat segíthet a regenerációban és az immunrendszerünk megerősítésében. A téli influenza és megfázás elkerülésére számtalan módszer és praktika létezik, mutatjuk a leghatásosabbakat.

  1. A gyömbértea varázsereje segíthet

A gyömbértea az egyik leghatásosabb természetes módszer a megfázás és az influenza elkerülésére. A gyömbérteába, a gyömbéren kívül tehetünk kurkumát, mézet és citromot is. Forraljunk fel 2 dl vizet, majd adjunk hozzá egy ujjnyi, meghámozott és lereszelt gyömbért. Forraljuk további 5 percig, majd öntsük át egy csészébe. Mézzel és citromlével ízesítsük. A tea rendszeres fogyasztása megakadályozza a fertőzések kialakulását, hiszen összetevői antibakteriális, vírusellenes és antioxidáns hatással rendelkeznek.

  1. A pihenés az egyik legjobb védelem

Immunrendszerünk könnyedén legyengülhet, ha nem pihenünk eleget és nem fordítunk kellő figyelmet a testi és lelki regenerációra, kikapcsolódásra. A wellness hétvégék éppen azt a célt szolgálják, hogy az immunrendszerünk erős maradjon. Hévíz, hazánk egyik legkedveltebb úticélja, hiszen itt több hotel is lehetőséget biztosít a lazításra. Ajánlott szálloda a Hotel Palace****, amely a testi és a lelki feltöltődést segíti a beauty és wellness szolgáltatásaival.

  1. Friss levegőn töltött idő

A testmozgást lehetőség szerint a szabadban, friss levegőn végezzük. A friss levegő jót tesz a vérkeringésünknek, szervezetünk több oxigénhez jut hozzá, így sokkal ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

  1. Az immunrendszert erősítő vitaminok

Erősítsd immunrendszered vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek szintén segítséget nyújtanak a kórokozókkal szembeni harcban. Az E- és C- vitaminok, kitűnő antioxidánsok, amelyek a fertőzést okozó baktériumok ellen indítanak eredményes támadást, de az immunitás fokozásában is aktívan részt vesznek. Télen, a D-vitamint is pótolnunk szükséges, hiszen ez a vitamin is megtámogatja az immunrendszert. A cink és a szelén is részt vesz az immunvédelemben, a szelénnek emellett, a gyulladáscsökkentő szerepe is kiemelkedő.

  1. Stresszoldó technikák elsajátítása

Feszült, ideges szituációk mindig akadnak az életünkben, azonban nem mindegy, hogyan kezeljük azokat. Stressz hatására gyulladást keltő citokinek termelődnek a szervezetben. A citokinek feladata, hogy elhárítsák a fertőzésveszélyt. Viszont fertőzés hiányában, stressz hatására, egyre több citokin szabadul fel a szervezetben, ami fokozza a gyulladást, ez pedig gyengíti az immunrendszert és sok betegség kialakulására hajlamosít. A meditáció, a jóga és helyes légzéstechnika sokat segíthet a stressz oldásában.

Galambos Dániel
www.egeszsegvalasz.hu
www.egeszseg-hirek.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here