“Tisztelet plakett” bronz fokozatát adományozta Budaörsnek a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség

0
1528

Megbecsülése jeléül a “Tisztelet plakett” bronz fokozatát adományozta Budaörs városának a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség a budaörsi magyar-német katonai temető létrehozása, fenntartása és gondozása terén végzett munkáért. Az elismerést Volkmar Wenzel nagykövet adta át 2019. december 5-én Wittinghoff Tamás polgármesternek Németország Budapesti Nagykövetségén.

 

Az 1996-ban létrehozott budaörsi katonai temető, amely mintegy 16 ezer német és 700 magyar katona végső nyughelye, a legnagyobb II. világháborús katonai temető Magyarországon.

Budaörs városa minden évben fogadja a hadisírgondozó német fiatalok csoportjait, és támogatja tevékenységüket. Emellett kiállításokkal is hozzájárul a megbékélés gondolatának terjesztéséhez – emelte ki Volkmar Wenzel, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete a díjátadó ünnepségen, megemlítve többek között a 2017-ben a Városházán rendezett Menekülés, elűzetés, otthonra találás című kiállítást.

Az emlékérmet a háborús sírkezelés terén végzett munkájának elismeréseként vehette át a polgármester, amivel a város a nemzetek megértését és a béke előmozdítását szolgálta, szolgálja.

A II. világháború befejezésének 74. évfordulója alkalmából rendezett eseményen Maruzs Roland, a Honvédelmi Minisztérium belföldi hadisírgondozó osztályának vezetője és Hangácsi István, a Vigyázók had- és kultúrtörténeti egyesület elnöke is elismerésben, Albert Schweitzer-emlékéremben részesült. 

A képen (balról jobbra): Wittinghoff Tamás polgármester, Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja és Volkmar Wenzel, a Német Szövetségi Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here