10 döbbenetes tény az internetes adatközpontokról

0
872

Ma az internet nélkül megállna a modern társadalom, és ennek alapját az óriási internetes adatközpontok adják. Ezeken az óriási tárhelyeken található minden tartalom, ami az interneten fellelhető: a cicás képektől a pénzügyi adatainkig. 

De mégis milyen nagyra nőttek ezek a digitális adatközpontok? Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 döbbenetes adatot, amit érdemes tudni, mielőtt legközelebb a Facebookra feltöltünk egy képet.

  1. A világban jelenleg 7500 adatközpont található, ezek harmada húsz, úgynevezett Globális Városban található. Mivel rengeteg adatot töltünk fel, az adatközpontok éves szinten közel 20 százalékos növekedést produkálnak.
  2. Három éven belül az adatok harmada már digitális felhőben tárolódik.
  3. A világ globális adattárolói ma már a világ villamos áram fogyasztásának három százalékát igénylik.
  4. A világ vezető „Globális Városa” London, ahol jelenleg 337 adatközpont működik.
  5. Amerikában – nem meglepő módon – Kaliforniában van a legtöbb digitális tárhely, közel 300 darab. Nem véletlen ez, hiszen itt található a Szilikon völgy is, ahonnan a világ internetes óriásai a Googletól kezdve a Facebookig megtalálhatóak.
  6. Egy átlagos adatközpont százszor annyi energiát emészt fel, mint amit egy normál irodaépület igényel. A nagyobbak akár egy hazai nagyváros energiaigényét is elfogyasztják.
  7. A világ legnagyobb adatközpontja Kínában található és mérete eléri a hatszázezer négyzetmétert.
  8. Az internetes tárolóközpontok működtetési költségének közel felét az áramszámla adja. A szervereket üzemeltetni és hűteni kell.
  9. A világ online webáruházain egyetlen óra alatt annyi pénzforgalom keletkezik, ami megegyezik Bulgária éves GDP-jével.
  10. Az interneten és így az adattárolókon is – egyetlen óra alatt annyi adatot fogyasztunk el, amit ha DVD lemezre írnánk ki és egymásra halmoznánk, közel százszor magasabb lenne, mint a Mount Everest.

Elképesztő adatok ezek, és kétségtelen, hogy az internetes világ még ma is gyerekcipőben jár, az online kereskedelem térhódítása még csak most kezdődött és a fejlődő világ jelentős része is még csak mérsékelten képes hozzáférni az internethez. A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben még csak a világ népességének nagyjából fele fér hozzá az internethez, de a tendencia egyértelmű: az internetes felhasználók száma folyamatosan növekszik. És ebben a folyamatban a szegénység sem biztos, hogy akadály lesz, hiszen a Facebook és a Google is azon dolgozik, hogy a szegény országokba ingyenesen biztosítsa az internethozzáférést.

Ráadásul az internetezéssel töltött idő is egyre hosszabbá válik. A mai tinédzserek egy felmérés szerint 7-8 órát töltenek már online szemben az idősebb generációval, aki nem az internettel együtt szocializálódott, és ezért csak napi 1-2 órát tölt a világháló előtt ülve.

Abban tehát biztosak lehetünk, hogy legyenek bármilyen döbbenetesek is a fenti számok, még csak az út elejét jelentik, és a jövőben az internet forgalom tovább fog növekedni. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here