Wittinghoff Tamás véleménye az iparűzési adó ma bejelentett csökkentéséről – frissítve

0
717

„A ma bejelentett intézkedéssel Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el. Nincs mit szépíteni, ez gazemberség!” – reagált Wittinghoff Tamás polgármester arra, hogy a kormány a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját.

Felére csökkentik a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját – jelentette be ma Orbán Viktor miniszterelnök a kormány legújabb gazdasági intézkedései között. Ez az adónem az önkormányzatok legfontosabb bevétele, Budaörsnek kiváltképpen, hiszen a relatíve magas adóerősség képesség miatt állami normatív támogatást sem kapunk a közfeladatokra, csak elvonásokat. A mai bejelentés szerint a 25 ezer fő alatti települések kapnak majd valamilyen kompenzáló támogatást a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét azonban egyenként tekintik át. Nem kell nagy jós tehetség ahhoz, hogy ez elsősorban a fideszes vezetésű önkormányzatoknak lehetőség a kiesett adóbevétel pótlására, a több mint 30 ezres lakosú Budaörsnek aligha.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a közösségi oldalán reagált a mai bejelentésre:

Európa kulturált részén, a válság miatt, többlet támogatásokat kapnak az önkormányzatok. Magyarországon kifosztják őket, ellehetetlenítve a helyi közszolgáltatásokat. A ma bejelentett intézkedéssel Budaörs bevételeinek több mint 50 százalékát veszíti el. Nincs mit szépíteni, ez gazemberség!
„Hát akkor ez kész, ennyi volt…
Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését.
Az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. A megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. A vállalkozásoknak ez nem jelent érdemi segítséget, hiszen az adó mértéke meglehetősen alacsony és egyébként is bevétel alapján kell fizetni: aki bajban van, eleve kevesebbet fizet. Ennek a miniszterelnöki bejelentésnek semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, ennek a cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak.
Az egyébként is a tönk szélén álló önkormányzatok számára viszont a mai bejelentés maga a kivégzés. Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását.”
„Blabláznak valamit a kompenzálásról. Tudjuk mit akarnak: amelyik városvezető befogja a száját, az talán túlél, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa.”
„Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok. Az önkormányzatok összefogása, közös fellépése, a választóink bevonása ebbe a küzdelembe elkerülhetetlen. Mert a városok kifosztása nem kormányzás!” (Az idézőjeles részek a főpolgármester iménti tájékoztatójából származnak.)

 

A mai miniszterelnöki bejelentés további főbb elemei:

  • a családok és vállalkozások hitelfizetési moratóriumát változatlan formában, július 1-ig meghosszabbítják,
  • a kormány elengedi és átvállalja a decemberi és januári bérköltségek kétharmadát az ideiglenesen bezárásra kényszerült vállalkozásoktól (vendéglátóhelyek, szálloda, idegenforgalom, magántulajdonú buszos vállalkozások),
  • a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik (ebből 3 millió forint vissza nem térítendő, amit a felújítás végén lehet felvenni)

Orbán Viktor bejelentése ITT érhető el.

Frissítés:

„Azt lehet tudni, hogy Budaörsön az éves helyi iparűzési adó bevétel mekkora részét fizeti be a kkv szektor és mekkora részét a nagy vállalkozások és a multik?”  – kérdezte cikkünk alatt az egyik Facebook megosztásnál egy hozzászóló, ami másokat is érdekelhet. Erre így válaszolt a polgármester: „Az adóhatóság elég szelektíven ad adatokat az önkormányzatoknak. A helyi adóiroda főleg a bevételek alapján tud kalkulálni. Az iroda vezetőjével, s a hivatal vezetőjével (jegyző) a számok alapján úgy látjuk, hogy a HIPA kb. 20 százaléka származik a „nagyoktól”. A fennmaradó rész fele vész el. És ami a döbbenetes, ez olyan kis összeg egy adott vállalkozás esetében, hogy nincs érdemi hatása rájuk nézve. A várost viszont csődbe viszi.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here