A negyedik adventi gyertya jelentése, amit holnap gyújtunk meg: a szeretet

0
126

Holnap lesz advent negyedik vasárnapja és meggyújtjuk a koszorún a negyedik gyertyát. Budaörsön néhány éve ezt színes programok kísérik, melyek egy része  azonban az idén a covidos járvány miatt átkerültek az online térbe vagy el is maradtak, maradnak. A kormány egyebek között este 8 után reggel 5-ig kijárási tilalmat vezetett be, amit lehet, hogy szentestére enyhítenek, ám a vírussal foglalkozó professzorok is azt ajánlják, ne gyűljünk össze nagyobb létszámban, még karácsonykor se. Így a gyertyákat is elsősorban a szűkebb családi körben gyújtjuk meg.

De mit is jelentenek? Egy wikipédiás bejegyzésből idézve: a keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak pedig (leggyakrabban fenyő) a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. A koszorút almák és vörös szalagok is díszíthetik; az előbbiek a bűnbeesést és a megváltás ígéretét, az utóbbiak a keresztény imádatot jelentik. A négy gyertya advent négy hetét és ezenfelül négy fogalmat jelképez: 1. hit 2. remény 3. öröm 4. szeretet.

A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján (Gaudete) gyújtják meg. Elfogadott az olyan koszorú is, melyen mind a négy gyertya lila vagy fehér. A protestánsok általában piros gyertyákat használnak. Egyes koszorúkon megjelenik egy ötödik, fehér gyertya is, az úgynevezett Krisztus-gyertya, melyet karácsony előestéjén, szenteste gyújtanak meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here