Visszaadná az elvett jogköröket Budaörsnek Szél Bernadett – tegnap este budaörsiekkel beszélgetett

0
391
SONY DSC

Beszéljünk Budaörsről, beszéljünk Magyarországról! – ezzel az elnevezéssel tartott tegnap este a Friedmann-házban fórumot a választópolgárok számára Szél Bernadett országgyűlési képviselő, aki a jövő évi választásokon a Pest2 választókerület összellenzéki jelöltje lesz. A politikus fontosnak tartja, hogy első kézből értesüljön a lakosság közéleti problémáiról, így a körzet mind a 17 településén tart beszélgetős estet.

Tegnap estére Szél Bernadett hívta Budaörs lakosságát egy kis beszélgetésre a Friedmann-házba. A politikus jelenleg is országgyűlési képviselő (listáról), de a 2022-es választásokon Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeként fog indulni, így ez a látogatása már a választási kampány része volt. „Független képviselő vagyok, nem vagyok párttag, de az ellenzéki oldalon vagyok” – mondta, s ehhez hozzáfűzte azt is, hogy mivel független, biztosítva van az is, hogy képviselőként a lakosság érdekei mellett szavaz az országgyűlésben, nem pedig például a frakcióvezető utasítása szerint.  A rendezvénysorozatot Tea és Politika néven is nevezik, mert Szél Bernadett célja, hogy beszélgessen a választópolgárokkal annak érdekében, hogy eredményesen képviselhesse érdekeiket. Vallja: „egy képviselő pontosan annyit ér, ahány ember mögé áll”.

A képviselő az est első felében felsorolta, milyen ügyekben keresték már fel őt a választópolgárok, illetve nagyrészt kitért a Budaörsöt negatívan érintő kormányintézkedésekre: a város bevételeit érintő elvonásokról beszélt, a szolidaritási adót pedig a kommunizmus rendszeréhez hasonlította, akkor volt utoljára a hatalmi rendszer által bevezetve, hogy a jobban teljesítőktől elvettek a rosszabbul teljesítők javára.

Azt is megemlítette, hogy szükséges lenne az iskolákat és az építésügyi hatósági jogköröket visszaadni a településnek a hatékonyság érdekében, és hogy a helyiek dönthessenek az őket érintő kérdésekben. Ezeket az ügyeket mélységesen támogatja.

Véleménye szerint lehet a politikát tisztességesen is végezni. „Abban hiszek, hogy ha egy országgyűlési képviselő – mindegy, milyen pártállású -, aki kapcsolatot kezdeményez egy település polgármesterével annak érdekében, hogy egy ügyet előrevigyen, akkor hallgassák meg egymást. Szerintem így helyes, így kell politizálni” – jelentette ki.

Szél Bernadett rávilágított, hogy jellemzően a média által kialakított kép marad meg a választók fejében, de ezt a képet jelenleg torzított üvegen át alakítják. Ebben nagy szerepet játszik az állami televízió: „Az adófizetők pénzéből felépítettek egy olyan médiabirodalmat, ahonnan kivonják azokat a politikai erőket, akik a lakosság életén könnyíteni akarnak” – jellemezte a Magyar Televízió beállítottságát a politikus.

SONY DSC

Az est házigazdája Laczik Zoltán a budaörsi MSZP elnöke volt, aki többek között a környezetvédelmi elveiről kérdezte Szél Bernadettet. Aki azt mondta, nincs megelégedve az aktuális kormány klímastratégiájával, de még a Glasgow-i klímacsúccsal sem, hiszen az óriáscégek, országok vállalásainak csak évtizedekkel később kell eredményt hozniuk, azaz csökkenteni például a szén-dioxid kibocsátást. 2009-ig emelkedtek az erdőtelepítések, 2010 után pedig csökkent az erdősítés üteme. Véleménye szerint akkor vannak biztonságban a fák, ha a képviselő figyel erre, és ha felállítanak egy olyan zöldhatóságot, mely szükség esetén fellép a fák védelmében. Az atomenergia témája is szóba került, ő azt a hűtőreaktorok hulladékkezelésének megoldatlansága miatt tartja környezetszennyezőnek. Szél Bernadett abban hisz, hogy a zöld energia hatásosságának lényege, hogy több lábon álljon: a nap- és a szélenergia mellett a geotermia… stb. is munkába fogható legyen.

SONY DSC

Az est második részében a megjelent lakosok tehették fel kérdéseiket, melyek közül az egyik Szél Bernadett szociális érzékenységére vonatkozott: hogyan viszonyul a baloldali eszmékhez? Megtudtuk, hogy például a munkaerő piaci kérdés szempontjából nagyon baloldalinak tartja magát, korábban is dolgozott e téren, a munkabérek emelése, a szakszervezetek jogai mellett állt ki. De tisztában van a jelenlegi közoktatás hibáival is és az egészségügy helyzetével is, amelyeken sok javítani való van, de ugyanígy a munkanélküliek álláskereső segélye összegének mértékét és időbeli hosszát is növelné.

Egy hölgy a hallgatóság közül kifejezte abbéli örömét, hogy szerinte is az ilyen közös beszélgetés hozhat eredményt, hiszen a sokfajta probléma miatt sokféleképpen vagyunk frusztráltak, és ez csak szétforgácsolja erőinket. De ha egy közös ügyért közösen dolgozunk – legyen az például a környezetvédelem, mert az mindennek az alapja -, akkor csökken a frusztráció és együttes erővel eredményeket is el lehet érni, s ez a közös munka terápiának sem utolsó. Ezzel Szél Bernadett egyetértett, mondván az önszerveződő csoportok a legerősebbek.

A valamivel több, mint másfél órás rendezvény végén elhangzott, hogy máskor is érdemes lenne szervezni ilyen politikai eszmecserét, ha a pandémia engedi, vagy akár online.