Vegyszer a nyakunkba vagy szúnyogcsípés? A harmadik út nehezebb…- frissítve!

0
1025

Újabb információ jelent meg a BTG-től a szúnyogirtással kapcsolatban. Bár a Budaörsiek facebook csoportban Wittinghoff Tamás már közzétette, ott talán nem jutott el mindenkihez.

A tények jelenleg:  „Budaörs Város közigazgatási területét (955 Ha) érintő szúnyogirtással kapcsolatosan az alábbiakról kívánjuk Önt tájékoztatni.

A hatályos jogszabályok értelmében szúnyogirtó szer és szúnyoglárvairtó szer légi úton csak a kormányhivatal engedélyével juttatható ki a környezetbe (18/1998. (VI. 3.) NM rendelet).
.
Szerződött Partnerünk, a Fair-48 Kft. a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának 6208-5/2020/JIF sz. határozata [1. sz. melléklet] értelmében jogosult lenne a határozatban feltüntetett időpontokban ( 4 alkalommal) vagy pótnapokon légi úton történő kémiai szúnyogirtás végzésére, ugyanakkor a határozatban feltüntetett szúnyogirtó szer, az ún. Aqua-K Othrin itthon nem megvásárolható.

Mint az már közismert, az Európai Unió lényegében 2020-től betiltotta a légi úton történő szúnyogírtást. A Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége 2020. május 24. napján írásban fordult az Agrárminisztériumhoz, annak érdekében, hogy a Minisztérium tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a légi kémiai szúnyogirtáshoz szükséges hatóanyag továbbra is rendelkezésre álljon a mezőgazdasági repülést is végző cégek számára. Az Agrárminisztérium részére írt megkeresést [2. sz. mellékletként] csatoljuk.

Az Agrárminisztérium 2020. június 15. napján kelt – a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége által írt levélre adott – válaszlevelében [3. sz. melléklet] rögzítette, hogy az engedélyező hatóság (Nemzeti Népegészségügyi Központ) környezetvédelmi aggályok miatt ez év májusában korlátozta a nevezett készítmény használatát. Az Agárminisztérium kiemelte, hogy ez év október végéig – a gyártótól kapott információk szerint – a rendelkezésre álló tételek a szúnyogírtó szerből (Aqua K-Othrin) még a korlátozások előtti feltételekkel felhasználhatóak.
A válaszlevélben az Agrárminisztérium kitért arra, hogy a biocid szerekkel kapcsolatosan a Nemzeti Népegészségügyi Központnak van hatásköre.

A Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége – vélhetően az Agrárminisztérium által adott válaszlevél tartalmára is figyelemmel – 2020. június 24. napján kelt, Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Tisztifőorvosához fordult, amelyben kérte, hogy az Agrárminisztériummal történt levelezés és a kialakult rendkívüli időjárási, meteorológiai helyzetre való tekintettel a kültéren használható szúnyog imágók elleni ULV készítmény valamelyikét engedélyezni szíveskedjék légi kijuttatásra.

Összefoglalóan: A kémiai légi szúnyogirtással kapcsolatosan az a helyzet állt elő, hogy az Európai Unió idéntől betiltotta a légi kémiai szúnyogirtást, ugyanakkor erre – elméletben – a rendelkezésre álló Aqua K-Othrin készleteinek felhasználásával még lehetne mód, azonban ilyen készletek az Aqua K-Othrinból már nem állnak rendelkezésre. Vannak hasonló – vagy az Aqua K-Othrinnal megegyező hatóanyaggal rendelkező – irtószerek, azonban az engedély ezek használatára nem jogosítja fel a szúnyogirtással foglalkozó cégeket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 18181-1/2020/JIF iktatószámú levelében [5. sz. melléklet] arra utal, hogy a kémiai szúnyogirtások közül a földi kémiai szúnyogirtást lehet még alkalmazni, ezek is biocid szerek (Phobi Fenoc EC és a Deltasect Plus 1,2 ULV) felhasználásával történnek.
Kíméletesebb, környezetkímélőbb eljárás a biológiai szúnyoglárva irtás (Vectobac 12AS és Vectobac G elnevezésű szerekkel), amelyre a földi eljárás mellett még légi kijuttatással is lehet használni, ennek azonban az a hátránya, hogy több évnyi kutatómunkálatokat igényel (pld. a szúnyoglárvák lelőhelyeinek feltérképezését), továbbá elsősorban nagy kiterjedésű vizek esetén lehet alkalmazni, azonban a hatékonysága megkérdőjelezhető.

Jelen helyzetben a mezőgazdasági repülős szakma az Országos Tisztiorvos levelére vár.

Amennyiben a légi irtásra nem lesz lehetőség, a földi kémiai szúnyogirtást is el tudjuk végezni.
Tájékoztatásunk kapcsán, amennyiben további kérdés merülne fel, állunk szíves rendelkezésére!

Kelt: Budaörsön, 2020. június 29. napján

Tisztelettel: BTG Nonprofit Kft.”

Az előzmények: Elhalasztják a szúnyoggyérítést – írtuk május 18-án, és a hírnek nagyon sokan örültek. A légi kémiai módszerrel történő módszernél ugyanis, amit meghirdettek, léteznek már a környezetre kevésbé ártalmas módszerek. Június 21-én tértünk vissza a témára.Törekszünk olyan technológia alkalmazásra, amely nemcsak a jogszabályok által előírt feltételeket teljesíti, de környezettudatos eljárás is egyben” – nyilatkozta lapunknak a  BTG Kft. ágens igazgatója, Halag Mónika. Mint a fenti tájékoztatásból kitűnik, nehéz megtalálni a környezettudatosabb eljárást.

A júniusi cikkünk társszerzője, Pestovics Ági, aki tippeket adott arra, hogy mi magunk mit tehetünk a csípések elkerülése érdekében, a polgármester bejegyzésére válaszolva szinte szó szerint azt írta le, amit mi is leírnánk, ezért ismét őt idézzük:

 

„(…) Hogyan kerüljük meg a szabályokat, amíg lehet… akkor is, ha nem lehet. És hát bár van más megoldás is, de azt még ne kezdjük el használni, mert úgyis csak sokára fog beválni. És mivel még szórhatunk nyilvánvaló mérget, nem is kell az alternatívákkal foglalkozni. Mondjuk ha majd jól betiltják a még szabad vegyszereket is – vagy ha már be se kell tiltani, akkora lesz az ökológiai kár miattuk -, hát majd akkor elkezdünk foglalkozni a több évig tartó átállás lehetőségével. Na, akkor majd lesz járványveszélyes szúnyoginvázió. (…)

Azt mondjuk magunkról, hogy mennyire innovatívak vagyunk mi magyarok, hogy mennyire találékonyan alkalmazkodunk új helyzetekhez… Hát, ez tényleg igaz. Megoldjuk, hogy minden maradhasson a régiben, akkor is, ha már minden tényleg szakember harsogja, hogy rossz úton járunk, és ha van is jó út, nem hagyjuk el a jártat, mert az kényelmesebb.

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem a Polgármester Úrhoz, hogy ha évekig tart a nyilvánvalóan szükséges átállás, mikor lesznek hajlandóak elkezdeni? Mikor lesznek hajlandóak legalább elvben odafigyelni arra, mit mondanak az önöknél – és egyébként a Katasztrófavédelemnél is – a konkrét eljárásmódban tapasztaltabb szakemberek?
(Merthogy a Katasztrófavédelemnél nem sok tapasztalat van a témában, tekintve, hogy elvétve használják a biológiai gyérítést, ami eleve kudarcra van így ítélve… Miközben van nemzetközi gyakorlat, és hazai jó példák is léteznek (Szeged, Dunaföldvár, pedig mindkét helyen elég jó kis élőhelyek vannak a szúnyogoknak.). Arról nem is beszélve, hogy a Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége nyilván maximálisan érdekelt abban, hogy a légi irtás tiltását ki lehessen cselezni. Akkor is, ha egyébként a légi irtás egyébként még a földi kémiai gyérítésnél is kevésbé hatékony és célzott, viszont még drágább is.

Én úgy gondolom, ezt a tájékoztatást Önöknek józan ésszel vissza kellene dobni, és a mostani alvállalkozó helyett sürgősen el kellene kezdeniük másikat keresni, aki ért a biológiai gyérítéshez tényleg. Mert ebből a levélből nyilvánvaló, hogy a mostani rendszer nem a lakosság és a környezet érdekeiről szól, hanem a lobbiérdekekről. A szer biztonsági adatlapját meg érdemes megnézni, nem szívderítő: https://sds.rentokil-initial.com/…/AU-Rentokil-Aqua_K…

Frissítés: július 2.

Forrás: btg.hu

Változás a szúnyoggyérítésben

Tisztelt Budaörsiek!

Ettől az évtől számottevő változást tapasztalhatnak a szúnyoggyérítési eljárásokban.

Az idén életbe léptetett, Európa összes országára vonatkozó hatósági korlátozások miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége megszűnik, így a biológiai, illetve a földfelszínen végzendő gépi szórásra szükséges átállnunk (kémiai gyérítés).

Ez a változás sajnálatosan azzal járhat együtt, hogy az eddig magas hatékonysággal működő repülőgépes kémiai beavatkozások hiánya miatt a megszokottnál több szúnyoggal találkozhatunk nyáron. Mindezek ismeretében – azon túl, hogy társaságunk mindkét új eljárást rendszeresen és intenzíven alkalmazni fogja – a szúnyogpopuláció elszaporodásának megakadályozásában a lakosság aktív közreműködését is kérjük.

A szabad ég alatt tárolt, víz összegyűjtésére alkalmas edényeket (vödör, lavór, gyerekjáték, talicska) úgy szükséges fordítani, hogy abba ne tudjon víz összegyűlni. A jövőben az esővízgyűjtő hordó, ciszterna lefedése, illetve sűrű hálós takarása lesz a célravezető eljárás. Tanácsos továbbá az ereszcsatornát, vízelvezető árkot a megszokottnál gyakrabban karbantartani.

Társaságunk az első biológiai szúnyoggyérítést július 2. napján, a délelőtti órákban, a város vizes területein elvégezte.

A munkához Vectobac 12 AS lárvairtó készítményt használtunk, amely az állatokra és az emberre nem jelent kockázatot.

A első földi, kémiai kezelést július 8-án és 9-én tervezzük elvégezni ULV eljárással (hidegködös permetezés). Amennyiben esős az idő, a pótnap: július  10. és 11.

Ehhez a munkához Deltasect 1,2 ULV szúnyogirtó szert használunk, ~0,6 liter/hektár dózisban, ami ~0,7 g/hektár Deltametrin hatóanyag kijuttatását jelenti.

Ez a mennyiség a csípőszúnyogok mellett csak az érzékenyebb rovarokat (pl. muslicák, levéltetvek repülő alakjai) pusztítja el, azaz a rovarevő madarak, denevérek nem maradnak táplálék nélkül. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, de a permetezés pillanatában is minden előírt határérték alatt marad, azaz kötelező előírás, várakozási idő sem a parkokban, sem a kiskerti növényekre vonatkozóan nincs.

A munkakezdés ideje minden esetben 21:00 óra, így a lakosság többsége nem találkozik a kezeléssel.

A méhészetekre sem jelent tényleges kockázatot az eljárás, ennek ellenére őket is időben értesítjük.

Köszönjük együttműködésüket!

 
 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here