Ügyeljünk gyermekünk biztonságára is a járműveken

0
763

Gyermekünk a szemünk fénye, elengedhetetlen, hogy mindent megtegyünk a biztonsága érdekében. A gyermekek szállítására vonatkozó irányelveket a közúti közlekedés szabályairól szóló  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza.

Gyermekbiztonsági rendszernek nevezzük azon gyermeküléseket, amelyek övvel rögzíthetők és a gépkocsiba gyárilag nem kerültek beszerelésre. Két típusuk ismert, az integrált és a nem integrált.

A hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Ide tartoznak a csecsemő- és kisgyermek ülések, valamint a gyerekülések.

A nem integrált gyermekbiztonsági rendszer részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Ide tartoznak az ülésmagasítók is.

150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.


Első ülésen utazó gyermek

A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. (vagyis nem tiltják a haladási irányba néző szállítást, megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben).


Nem szükséges gyerekülés

– ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;

– ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

– ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

– a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

– a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
– ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;

– ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik;

– ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;  – az ülésmagasító nem elfogadott eszköz, nem használható, csak akkor nem kell gyerekülés, ha az öv állítható az utas méretéhez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here