Tudd meg, neked ajánlott-e a nyitott MR vizsgálat?

0
1303

Az MR, illetve MRI fogalmával a legtöbben találkoztunk már. Az egészségügyhöz, azon belül is a diagnosztikához kötjük, s egy alagútszerű berendezés képe sejlik elénk. A technika fejlődése azonban nem ragadt meg itt! Sok embertársunk megkönnyebbülésére a mérnökök megalkották az MRI új formáját, a nyitott MRI készüléket. A Centro-Medical Egészségügyi Központ szakmai támogatásával utánajártunk, mikor, kinek, miért ajánlott a nyitott MR vizsgálat.

Az MRI-ről általában

A mágneses térerőt és rádióhullámokat alkalmazó mágneses rezonancia képalkotás (Magnetic Resonance Imaging) egy, az orvosi gyakorlatban az 1980-as évektől alkalmazott, képalkotó diagnosztikai eljárás. Az MRI vizsgálatok lehetővé tették, hogy korlátlan mennyiségben, mellékhatások, műtéti beavatkozás és fájdalom nélkül többdimenziós képet nyerhessünk az élő szervezet belsejéről és az ott zajló folyamatokról.

A nukleáris mágneses rezonancia jelenségét felhasználva, tomográfiás (képszeletekből alkotott) eredményt kaphatunk, mely a szervezetről tetszőleges síkban, illetve síkokban készül. Jelenleg az MRI vizsgálat és változatai számítanak a legmodernebb, legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb képalkotó diagnosztikai eljárásnak.

Mikor javasolt az MRI vizsgálat?

A magánegészségügyi intézetek közvetítésével mindenki számára elérhetővé váltak az MRI vizsgálatok. Ennek ellenére, lehetőség szerint csak orvosi javaslatra jelentkezzünk a vizsgálatra. Bármilyen panaszunk van, menjünk el legalább a házi orvoshoz, aki a megfelelő szakemberhez fog irányítani bennünket.

Bár gyakran lehet az az érzésünk, hogy az orvosok csodatevő lények (amiben van ráció), a mind magasabb minőségű diagnosztikai eljárások nélkül, egyes komplikáltabb esetben, ők is csak félkarú óriások, ezért szükség esetén MRI vizsgálatra fognak beutalni bennünket.

Többnyire a következő betegségek, kóros elváltozások kimutatására, illetve kizárására kérnek MRI vizsgálatot az orvosok:

 • Mozgásszervi problémák
  • Sérülések után
  • Inak, ízületek, szalagok állapotfelmérésére
  • Gerincproblémák diagnosztizálására (sérv, porckopás, Bechterew-kór, Scheuermann-kór)
 • Szív és érrendszer vizsgálata
  • Aneurizma
  • Sztrók
  • Érproblémák
  • Szívmegnagyobbodás
 • Agyi funkciók mérése (fMRI-vel)
  • Epilepszia
  • Szklerózis Multiplex
  • Sztrók következményei
  • Alzheimer-kód
 • Tumordiagnosztika

Az MRI vizsgálat feltételei

Az MRI vizsgálat pontossága, részletgazdagsága, biztonságossága, limit nélküli megismételhetősége ellenére, sajnos nem mindenki számára elérhető.

Azok a páciensek, akik:

 • 2000 előtt szereztek implantátumot vagy egyéb mágnesezhető anyag van a szervezetükben
 • Pacemakerrel élnek
 • Nagyobb BMI-vel rendelkeznek (általában 130 kg fölött, illetve ha a gerinc-köldök távolság nagyobb mint 30 cm; vagy szélesebb vállal rendelkeznek)
 • Szorongó páciensek
 • Klausztrofóbiások

eddig nem tudtak részt venni MRI vizsgálaton. Továbbá a mozgásukban korlátozott embertársaink is csak nehézségek árán tudtak (ha tudtak) részt venni rajta.

Az „alagút-szindróma” feloldása: nyitott MR vizsgálat

A fentebb sorolt korlátok áthidalása sok szakembert foglalkoztatott. A mérések, próbálkozások meghozták eredményüket: megszülettek a nyitott MRI berendezések s velük egyidõben kezdetét vették a nyitott MR vizsgálatok.

A nyitott MR vizsgálatok során egy 320 vagy akár 360 fokban nyitott MRI készülékbe kell belefeküdnie a páciensnek. A nyitott berendezés biztosítja a környezet észlelésének lehetőségét, így a szorongók, klausztrofóbiások, valamint a gyermekek is biztonsággal és nyugalommal helyezkedhetnek el benne. A nyitott MR vizsgálatok lehetővé teszik azt is, hogy egy hozzátartozó (akire a fenti fém-, implantátum- és pacemaker-mentesség ugyanúgy érvényes) végig a páciens mellett legyen. Ez a gyermekek esetén a legfontosabb.

A nyitott MR vizsgálatok innovatív előnye, hogy a szabad térnek köszönhetően a vizsgálati alanyok változtathatják pozíciójukat, ha a vizsgálat megkívánja, illetve kezdődhet a képalkotás a fájdalmas, panaszos pozícióban. Léteznek olyan fejlesztések is, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyitott MR vizsgálaton a páciens állva, illetve döntött (tilt) pozícióban vegyen részt. Az előbbinek köszönhetően arról a pozícióról kaphatunk képet, amely orvoslásra szorul, s nem egy fájdalommentesről, melyből következtetnünk kellene a problémás testhelyzetre. Az álló, illetve tilt helyzetben végzett nyitott MR vizsgálatokkal a gravitációnak a gerincre kifejtett hatásáról is képet kaphatunk, ami ezáltal a valós állapotokhoz még közelebb álló eredményt jelent.

A nyitott MR vizsgálatok további előnye, hogy a vállban szélesebb, illetve, a nagyobb haskörtérfogattal rendelkező embertársaink számára is elérhetővé vált ez a diagnosztikai lehetőség.

A sok pozitívum mellett a nyitott MR vizsgálatok gyengéje (szó szerint) a mágneses térerősségük. Míg az alagútszerű MRI berendezések 1,5-3 T, de van, hogy akár 7T (Tesla) térerősséggel működnek, mely egyenesen arányos a kép minőségének javulásával, addig a nyitott MR vizsgálatok során 0,3-0,5T-t alkalmaznak. Viszont ez sem feltétlen nagy hátrány! Egyfelől a kép minősége gyengébb lesz, viszont az MRI-kompatibilis implantátumokkal rendelkező egyének vizsgálata esetén az implantátum okozta torzító hatás is kisebb lesz, ami pedig feljavítja a minőséget.

Az MRI technológia folyamatos fejlődésével a nyitott MRI vizsgálatok is mind magasabb minőséget képviselnek. Léteznek már 1T mágneses térerősségű nyitott MRI készülékek, s ne feledkezzünk meg ezen készülékek mobilitásáról sem, ami mutatja fejlettségüket. A Centro-Medical Egészségügyi Központnál diagnosztizáló Aperto Lucent Plus típusú nyitott MRI készülék SynergyDrive és IP Rapid rendszereinek köszönhetően felgyorsítja a képalkotás folyamatát, ami a nyitott MR vizsgálatok hátránya (a gyengébb mágneses térerősségnek köszönhetően).

A Centro-Medical Egészségügyi Központban működő berendezés további előnye a beépített radar-rendszer is, mely a szervezet természetes, apró mozgásait hivatott eliminálni.

Az öndiagnosztika lehetőségei ma határtalanok; de az igazi szaktudás pótolhatatlan. Panasz esetén keressük fel legalább házi orvosunkat, s ha kell, menjünk el a szakorvoshoz is! A zárt és nyitott MR vizsgálatok lehetőségével pedig éljünk, ha arra van szükség!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here