Tóthné Bencze Mária Pro Cultura Minoritatum Hungaria díjat kapott

0
867

Múlt szombaton adták át az idei Pro Cultura Minoritatum Hungaria díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését Budapesten, a Nemzetiségi gála keretében. A díjazottak között volt a budaörsi Tóth Györgyné Bencze Mária.

Tóth Györgyné Bencze Mária a német anyanyelvi kulturális örökség megtartásában és fejlesztésében, valamint a budaörsi német nemzetiségi közösség értékeinek megőrzésében végzett több évtizedes tevékenységéért részesült a Pro Cultura Minoritatum Hungaria Díjban, amit múlt szombaton adott át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. A politikus beszédében úgy fogalmazott: „Itt Magyarországon a nemzetiségekre kincsként tekintünk. Olyan kincsként, amely gazdagítja az egész nemzetet, (…) az egész országot, (…) az egész Kárpát-medencét”. Az államtitkár az őszi erdők „színpompájához” hasonlónak nevezte a magyarországi nemzetiségek életét. Azt mondta, ha elűzzük őket, nem akarunk velük élni, ha többségi társadalom nem érzi, hogy mennyi mindent adhatnak a közös országnak, akkor lehet, hogy „fantasztikusan egységes lesz az erdő, de azt a „csodát”, amit most az őszi erdő ad nekünk nem kapjuk meg. Ezt követően Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a díj egy páfrányfenyőlevél, amely az ősi összetartozás, a változatlanság jelképe.

Elismerésben részesült többek között a rábavidéki szlovének kultúrájának megőrzéséért és terjesztéséért, valamint közösségépítő tevékenységéért Bajzek Gyöngyi, Emberné Jurkovits Zorica pedig a hazai szerb köznevelésben kifejtett, valamint a felnőtt- és a gyermekszínjátszás népszerűsítéséért végzett munkájáért.. Farkas András a roma fiatalokért végzett példamutató munkájáért és a felzárkózásukat segítő tevékenységéért, Kozsuharov Ognjan a hazai bolgárok identitástudatának erősítése, valamint képzőművészeti alkotásai révén a bolgár és magyar kultúra gyümölcsöző kapcsolatát elősegítő munkája elismeréseként, Leszko Malgorzata a magyarországi lengyelek nyelvének megőrzéséért és Békés megyében a kulturális intézményeik fejlesztéséért végzett tevékenységéért kapta meg a díjat. A hazai ruszin nemzetiség képzőművészeti örökségének megőrzéséért, valamint nemzetisége fiataljainak tehetséggondozásáért végzett kiemelkedő munkájáért kapott díjat Manajló András. A hazai német nemzetiség népzenei és néptánckultúrájának megismertetésében és továbbadásában, ily módon a német hagyományos kultúra továbbélésében betöltött szerepéért részesült elismerésben a nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület. Notis Georgiou az anyaországi és hazai görög kultúra és nyelv népszerűsítéséért, valamint klasszikus zeneművészeti tevékenységéért, Oroján István a hazai románok legismertebb és legelismertebb képzőművészeként nemzetiségi kultúrája megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett munkájáért kapott díjat. A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar a pilisvörösvári németek fúvószenéjének bemutatásáért, és így zenei kultúrájuk megőrzéséért és továbbadásáért, Szávai József a baranyai és dél-magyarországi horvát és szláv néptánchagyományok gyűjtéséért, továbbadásáért és színpadra viteléért, valamint az ezekhez kötődő közösségteremtő tevékenységéért. Díjat kapott a hazai szlovák nyelvű színjátszás úttörőjeként, a színházművészetben és ezzel párhuzamosan a szlovák nyelv megőrzésében több mint két évtizeden át sikeresen működő Vertigo Színház is.

Tóthné Bencze Mária német nyelvtanár 2004-ben az elsők között kapta meg a budaörsi önkormányzat által alapított Hauser József díjat a helyi hagyományok ápolásáért.

Forrás és fotó MTI (Illyés Tibor)

A képen balról jobbra: ifj. Kishegyi Simon (b), Bencsik János (b2), Bajzek Gyöngyi (b3), Emberné Jurkovits Zorica (b5), Tóth Györgyné Bencze Mária (b7), Manajló András (b8), Soltész Miklós, Langerné Victor Katalin, Kozsuharov Ognjan (j7), Farkas András (j6), Leszko Malgorzata (j5), Sianos Tamás (j4), Szávai József (j3), Oroján István (j2) és Feldhoffer János (j) (MTI fotó: Illyés Tibor)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here