A „Mi kis falunk”-ban kirándultunk, Pilisszentlélek/Pajkaszegre

0
10101

Két kellemes hosszú hétvége is előttünk áll októberben, így aki még nem tervezte meg, hogy hova menjen kirándulni, az ötletet meríthet kolléganőnk beszámolójából. A szép, meleg őszi időben a „Mi kis falunk” népszerű tévésorozat forgatási helyszínére, Pilisszentlélekre látogatott a családjával.

Pilisszentlélek neve szlovákul Hut(a), németül Glasshütte, a köznyelvben Huta. Az egykori község hivatalosan 1907-ig Szentlélek volt, de használták a Szent-Lélek, Huta-Szent-Lélek formákat is. A település 1985 óta Esztergom része, így saját irányítószáma csak 2006 óta van: 2508. Belterülete 275 hektár, külterülete 820 hektár, lakosainak száma a 2011-es adatok szerint 319 fő. (Forrás: Wikipédia) Ide indultunk a családommal a napokban kirándulni, tudva azt, hogy az RTL Klub ott forgatja a népszerű „Mi kis  falunk”, azaz Pajkaszeg lakóiról a szappanoperát.

Utunk közben azonban felmerült, hogy valahol erre található a híres Üvegtigris büfé, egy másik, jól ismert film névadója és helyszíne. Így aztán kis kitérővel ezt is megnéztük, mely tényleg működik, az eredeti állapotában, a Garancsi-tó mellett. Persze nem Lali a büfés. A tóban sajnos sem fürdeni, sem horgászni nem szabad, de szép.

Tovább utazva a Pilis és a Visegrádi-hegység csodálatos völgyében, a gyönyörű napsütésben hamarosan tehát Pilisszentlélekre érkeztünk, melynek látszólag csak egy utcája van. Érdekes, hogy a falu központjában templomot nem láttam, csak kocsmát, boltot és postát, és mindezt egy épületben. Egy kápolna pedig a település szélén, a domboldalon található, mellette az egykori iskola, egyetlen tanteremmel és egy tornaszobával. A mellett pedig az 1913-ban alapított „Állami Kisded-Óvó”.  A falu egészében nagyon jó benyomást kelt, annak ellenére, hogy a házak között elég sok az omladozó, és sok az eladó ingatlan.

Első állomásunk a film sorozatbeli  „Teca kocsmája”, ahol várakozáson felül sok turistával találkoztunk, és ami szintén egy működő vendéglátó hely. Az ital mellé zsíros kenyeret kínáltak hagymával. A fogadtatás nagyon szívélyes volt.

Kérdésemre, hogy milyen hatással van a falura a filmforgatás, miként élik meg a helyi lakosok a vele járó nyüzsgést, a kocsmáros elmondta, hogy nagy öröm ez számukra, hiszen azzal, hogy reflektorfénybe kerültek, élet lett a faluban és jelentősen megemelkedett a forgalom a kocsmában és a boltban is, így érdemes volt ezek kínálatát is bővíteni, aminek eredményeként sok olyan terméket meg tudnak már helyben vásárolni az itt lakók, amit korábban nem. Továbbá a filmezés maga is jövedelemforrás, hiszen asszisztálhatnak benne. A kocsmáros szerint  Morvai Krisztina jobbikos politikus – aki vett egy házat a faluban, de nem igen látják itt – ugyan megpróbálta „megfúrni” ezt, de szerencsére nem járt sikerrel. A helyiek is csak a sajtóból értesültek arról, amiket Morvai róluk nyilatkozott, hogy a mozgásukban korlátozott, megtűrt biodíszletek lettek a német tulajdonú televíziócsatorna élő stúdiójában, de az itt élők többsége nem így gondolja. Ha van is időközönként egy-egy jelenet felvétele miatt útlezárás, az pár percnél nem tart tovább, és ezt az előbb említett pozitív hatások miatt  megértéssel fogadják.

A pilisszentléleki falumúzeum épülete a pilisi-szlovák népi építészeti jegyeit hordozza magán. A tisztaszobát és konyhát az eredeti funkciójuk szerint rendezték be, a hátsó szobában pedig régészeti leletek és iratok találhatók, illetve a kamrában és az istállóban az egykori gazdasági, gazdálkodási eszközök.

Kicsit távolabb érdemes még megnézni a pálos kolostor romjait, a falu feletti dombon, ez az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, melynek a története a Pilishez és Özsébhez kötődik.