Boldog tízéves szülinapot Holdfény ovi!

0
1775

„Úgy érzem, mintha a családomon belül köszöntenék föl valakit” – állapította meg Wittinghoff Tamás polgármester a köszöntőjében, amikor megnyitotta a tízedik születésnapját ünneplő Holdfény Utcai Óvoda rendezvényét. S nemcsak azért mondta, mert az ő gyerekei is ide jártak, hanem mert az építészeti megoldások és az ott dolgozó emberek teszik családiassá. A péntek délutáni összejövetel célja az volt, hogy a régi és a jelenlegi óvodások és családjaik valamint az intézmény dolgozói közösen elevenítsék fel emlékeiket. Az esemény fényét emelte Bartha Judit, hatgyermekes édesanyának az óvodát méltató felszólalása, az ovisok műsora, na meg a hatalmas torta.

A Holdfény Utcai Óvoda idén tízéves, és ennek alkalmából október 19-én, pénteken ünnepséget rendeztek. Délelőtt a jelenlegi óvodásoknak szerveztek programokat, délutánra pedig meghívtak mindenkit, akinek az elmúlt tíz évben köze volt az óvodához. Wittinghoff Tamás polgármester beszédében elmondta:  saját gyermekei is példák arra, hogy az óvodai évek meghatározóak, ezért mindent elmond egy intézményről az onnan kilépő gyerekek egymáshoz való viszonya. A polgármester hula-hop karikákat hozott ajándékba.

 „Azon fáradozunk, hogy minden az ovisainkról szóljon, az ő egészséges testi-lelki fejlődésüket segítsük” – mondta Maksainé Gecse Erika, aki a nyitás óta az óvoda vezetője. Majd hozzátette: ehhez a fenntartó budaörsi önkormányzat minden feltételt megteremt, a munkát fejlesztő pedagógus, mozgásfejlesztő és óvodapszichológusok segítik.

Az elmúlt évek mérföldkövei: 2008. szeptember 8-án nyílt meg a Holdfény Utcai Óvoda. 2010-től sikeresen vett részt az óvoda egy uniós pályázaton a „kompetencia alapú nevelés” témájában. 2013/14-től bevezették a nagycsoportosoknál a Mese-zene programot, ami megkönnyíti az írás-olvasás elsajátítását. 2016/17-es nevelési évtől az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának külső gyakorló helye lett a Holdfény ovi. 2017/18-tól pedig bevezettek egy új, sikeres mozgásprogramot. Kiemelt cél a művészeti nevelés, sok rajzpályázatot rendeznek. Eddig mintegy 240 gyermek ment ebből az oviból iskolába, jelenleg 110-en járnak ide. Az óvodavezető így fejezte be gondolatmenetét: „Jó érzéssel töltene el, ha óvodánk szellemisége a jövőben is megőrizné a jó hagyományokat.” Vekerdy Tamástól idézve: „Nem az teljesít majd igazán jól a ’kemény, versengő, taposó’ felnőttéletben, akit már gyermekkorában is ’kemény, versengő, taposó’ körülmények között neveltek. Éppen ellenkezőleg, az fogja jól bírni az élet megpróbáltatásait, és az lesz eredményes, aki gyerekkorában jól érezhette magát a bőrében, érzelmi biztonságban nevelkedett, önbizalmát megerősítették, nem hagyva, hogy a külvilág (esetleg az iskola) tévesen értelmezett fölösleges követelményekkel túl korán megtörje.”

Ezután Bartha Judit személyében egy olyan hatgyerekes anyuka kapta meg a mikrofont, akinek az óvoda fennállásának kezdete óta mindig idejárt valamelyik csemetéje. A szavai meghatottságot váltottak ki a hallgatóságból, olyan mély emberi megértés és természetesnek vett segíteni akarás képe rajzolódott ki a Holdfény Utcai Óvoda dolgozóiról.

Mindezt hallva egyáltalán nem csoda, hogy az óvoda népszerű. „Ezen az ünnepségen mi, szülők, az itt dolgozó embereket ünnepeljük, nem annyira az intézmény fennállását” – hangzott el. „Ebbe az óvodába már bejönni is jó, mert itt mindig örülnek a gyermekeknek és mindig biztonságban és jó helyen tudhatja őket a szülő.”

A műsort a mostani nagycsoportosok adták elő, dalokkal, körjátékkal, utána a régi Holdfény ovisok közül két nagylány énekelt, illetve egy testvérpár hegedűn és nagybőgőn játszott. Az aula és a folyosók falain egykorvolt Holdfény ovisok elért eredményeit láthattuk,  és a régi és jelenlegi óvodások rajzait.

Továbbá az évkönyvek is segítették a visszaemlékezést. S persze lehetett együtt örülni, egymást megölelni, és beszélgetni a régi ismerősökkel, óvó és dadus nénikkel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here